Minden idők legnagyobb védelmi költségvetését írta alá Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke. Amerikában így 716 milliárd dollárt költenek majd a védelemre. Emelik a hadseregnél dolgozók bérét és a rakétavédelmi rendszert is fejlesztik. Egyre többeket viszont aggodalommal tölt el mindez. Az orosz kormányt aggasztja az Egyesült Államok rekordméretű katonai költségvetése.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Donald Trump amerikai elnök aláírta hétfőn a 716 milliárd dolláros védelmi költségvetésről szóló törvényt, amelyet augusztus elején mind a képviselőházban, mind a szenátusban magabiztos többséggel fogadtak el.

Kis-Benedek József, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes tanára az M1 Ma este című műsorában elmondta, irdatlan mennyiségű ez a pénz, azonban fontos tudni, hogy az Egyesült Államok GDP-jének csupán csak 3,2 százaléka. Amennyiben figyelembe vesszük, hogy az USA milyen kihívásokkal áll szemben, illetve azt, hogy az előző évi költségvetés 700 milliárdos volt, akkor ez nem óriási emelkedés.

A professzor szerint megfordult a fenyegetettség értékelése. Korábban az Egyesült Államok számára a terrorizmus jelentette a legnagyobb fenyegetést, azonban most már Oroszországot, Kínát, Észak-Koreát, Iránt és a globális terrorizmust tekintik fő fenyegetésnek – fogalmazott a professzor.

Kis-Benedek József szerint ez érdekes tény, hiszen soha a szeptember 11-i terrortámadás óta nem volt még ilyen az Egyesült Államok történetében. Ez egy újabb hidegháború előszele lehet a szakértő szerint.

Amennyiben összehasonlítjuk Kína és az USA költségvetését, láthatjuk, hogy előbbié 176 milliárd, utóbbié 76 milliárd. A többi országhoz viszonyítva tehát az Egyesült Államok költségvetése annyi, mint Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia, Japán és Szaúd-Arábia összköltségvetése.

Az Egyesült Államok körülbelül 1,3-1,4 millió fegyveres katonát tart el a világon, de számuk Európában csökkent az elmúlt időszakban, ami érdekes, hiszen Oroszországot tartják a legnagyobb ellenfélnek – fogalmazott Kis-Benedek József.

Véleménye szerint nem szárazföldi és légierőről van szó, hanem arról, hogy aszimmetrikus műveletekre készülnek, és szeretnék megerősíteni a kelet-európai területeiket. Ezt a megerősítést azonban nem sietik el, hiszen szeretnék, ha Európa is támogatná őket ebben. E mögött áll például az, hogy az Egyesült Államok felszólította a NATO-tagországokat a védelmi költségek betartására.

Kis-Benedek József szerint izgalmasak a költségvetésre érkezett orosz reakciók, illetve az is, hogy Amerikában meglepően egyhangúan fogadták el a tervezetet, jól működik tehát a Trump-diplomácia.

Az oroszok számára ez egy fegyverkezési versenyre való felhívás, ami ők bele mennek, hiszen nem tudnak mást csinálni a professzor szerint.

Donald Trump az „America first” irányvonalat követi a katonai költségvetés alkalmazása során is. Kis-Benedek József szerint egy új fegyverrendszer kifejlesztéséről van szó, illetve lesz a jövőben, 2020-tól. Akár még az űrhadviselési terveket is megvalósíthatja Trump.

Bár nemzetközileg megállapodtak abban, hogy a világűrt csak békés célokra használják, Trump elszánt tervét illetően, amennyiben megvalósítja az űrhadászati terveit, komoly belső vitákra számíthatunk az országok között és az országokon belül egyaránt – fogalmazott a professzor.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes a költségvetés elfogadása után kijelentette: az orosz kormányt aggasztja az Egyesült Államok rekordméretű katonai költségvetése, valamint az, hogy Washington felfüggeszti az együttműködés finanszírozását a Nyitott Égbolt-szerződés keretében – hangzott el a műsorban.

Ennek kapcsán a szakértő elmondta, ebben az esetben folyamatos az egymásra mutogatás, hogy vajon kié lehet a felelősség. A Nyitott Égbolt-szerződés egy bizalomerősítő intézkedés, egy olyan kapcsolat az országok között, ami a bizalomerősítést szolgálja, és ennek gyakorlati jelentősége is van – hangsúlyozta Kis-Benedek József.

Véleménye szerint a fegyverkezési verseny egy új szakaszával nézünk szemben, hiszen kijelentették: Oroszország a katonai tervezésben figyelembe fogja venni az új amerikai katonai büdzsét, és megbízhatóan szavatolja majd saját biztonságát.