Fotó: MTI/Fabian Heinz, archív
Az Alan Kurdi NGO-hajó
Hirdetés

A belügyi tárca közölte, hogy Olaszország ismét az Európai Bizottságot szólította fel, hogy koordinálja az érkezők szétosztását az önként jelentkező EU-tagállamok között. Hozzátette, hogy elsőként Németország és Franciaország jelezte, hogy készen áll az érkezők egy-egy csoportjának átvételére. A közlemény hangsúlyozta, hogy a szétosztás a szeptember végi máltai megállapodás szerint történik, amely az érkező migránsok európai szétosztását szorgalmazta.

Az Alan Kurdi – a Sea-Eye német nem kormányzati szervezet (NGO) hajója – Líbiánál vette fedélzetére a migránsokat, majd elindult Olaszország irányába. Napok óta a tengeren várakozott, hogy az olasz hatóságok biztonságos kikötőt jelöljenek ki számára. Vasárnap már nyolc személyt evakuáltak a hajóról rossz egészségi állapotuk miatt, és Lampedusára szállították őket. Az Alan Kurdi kikötését számos nemzetközi emberjogi szervezet, valamint olasz baloldali politikusok is szorgalmazták. Kedden a civilhajó a szicíliai Palermo polgármesterétől, Leoluca Orlandótól kért felhatalmazást a kikötéshez.

Az Ocean Viking az Sos Mediterranée és az Orvosok határok nélkül (Msf) közös hajója.

Matteo Salvini a Liga vezetője, volt belügyminiszter közösségi oldalán úgy reagált, az olasz kormány „minden NGO előtt megnyitja a kikötőket, ez őrület, sőt cinkosság”. Salvini arra utalt, hogy szerinte a nyitott kikötők politikájával Róma az embercsempészek kezére játszik.