Fotó: képernyőkép
Hirdetés

Ha a félidős választásokat ma tartanák, a választók 46 százaléka támogatná a republikánusok jelöltjét, míg a demokraták jelöltjére csak 39 százalékuk szavazna saját kongresszusi körzetében.

Ez azt jelenti, hogy a republikánusok újabb két ponttal növelték előnyüket a Fox News legutóbbi, az előző hónapban elvégzett felmérése óta. Ez ebben az évben a jobboldal legnagyobb arányú előnye, ami a Fox News elemzése szerint 44 mandátumnyi változást hozna a képviselőházban, illetve 11 mandátumnyi változást az amerikai szenátusban.

A republikánus előny valószínűleg annak tudható be, hogy a választók elégedetlenek azzal, ahogyan Joe Biden elnök a gazdasági kihívásokat kezeli; ez szerepel ugyanis annak a 14 pontból álló listának az első helyén, amely azt mutatja, az amerikai választópolgár mitől tart leginkább. Ebből kiderül, hogy 87 százalékuk „rendkívüli módon” vagy „nagyon” aggódik az infláció miatt. Nem meglepő módon ez egyben az a kérdés is, amelynek kapcsán a demokraták a legnagyobb arányban utasítják el Bident: több mint egyharmaduk (38 százalék) nem ért egyet azzal, ahogyan az elnök megpróbál válaszolni az infláció jelentette kihívásokra.

A választók 77 százaléka szerint van „kedvezőtlen állapotban” a gazdaság; a republikánusok, a függetlenek és a demokraták többsége egyetért ebben a kérdésben. A gazdaságot pozitívan értékelő 21 százalék a legalacsonyabb arány 2020 májusa óta.

Korábban írtuk

A felmérés szerint a választók 44 százaléka véli úgy, hogy anyagi szempontból rosszabbul áll, mint két évvel ezelőtt, Donald Trump korábbi elnök kormányzása alatt.

Biden és a demokraták valószínűleg nem tudnak majd különösebb sikereket elérni a gazdasággal kapcsolatban a novemberi félidős választások előtt: a megkérdezettek 65 százaléka azt gondolja ugyanis, hogy az infláció még legalább egy évig komoly probléma marad.

Az üzemanyag ára az Egyesült Államokban még mindig az egekben van, és ezért többen okolják a kormányzati szabályozást és Biden politikáját, mint Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akit a Biden-kormányzat az áremelkedések felelőseként próbál beállítani.

Ahogy arról a Fox News beszámolt, a benzinárakért többen okolják a kormányzati szabályozásokat (77 százalék), mint például az amerikai olajtársaságokat (71 százalék) vagy Vlagyimir Putyin orosz elnök intézkedéseit (66 százalék).

A felmérésből az is kiderült, hogy több szavazó nem ért egyet Biden tevékenységével, mint ahányan helyeslik azt: összességében 53 százalékuk ellenzi, és csupán 45 százalékuk támogatja őt.

(forrás)