Megérkezett csütörtökön Franciaországba 78 menedékkérő a Spanyolországban kikötött Aquarius mentőhajó utasai közül – jelentette be a francia belügyminisztérium.

Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

Fotó: MTI/EPA/Guillaume Horcajuelo

A Lifeline és az Aquarius az a két – nem kormányzati szervek által működtetett – illegális bevándorlókat mentő hajó a Földközi-tengeren, amelyeket júniusban Olaszország nem engedett a partjainál kikötni. Az Aquarius végül Spanyolországban, a Lifeline pedig Máltán köthetett ki több száz emberrel a fedélzetükön. Ez utóbbiról 52 menekültet fogadott be Franciaország egy héttel ezelőtt. 

Az Aquariusról érkezett menedékkérőket a francia menekült- és hontalanügyi hivatal (OFPRA) munkatársai azonosították olyan menekültekként a hajón szállított illegális bevándorlók közül, akik védelemre szorulnak – olvasható Gérard Collomb belügyminiszter közleményében.

A menedékkérőket a francia bevándorlási és integrációs hivatal (OFII) több regionális szálláson helyezi el Hauts-de-France, Provence-Alpes-Côte d’Azur és Auvergne-Rhône-Alpes régiókban, ahol francia nyelvi, valamint a köztársasági értékekről részesülnek képzésben a tájékoztatás szerint.

A menedékkérők átvétele a belügyminiszter szerint „újabb kiváló példája a Franciaország által megvalósított egyensúlyozott politikának a menekültek befogadására, miközben az szabálytalan gazdasági bevándorlással szemben európai logika szerint lép fel”. 

Franciaországot belföldön és külföldről is számos bírálat érte, amiért nem nyitotta meg a kikötőit a mentőhajók előtt. A francia kormány a tengeri jogra hivatkozva, amely kimondja, hogy a mentőhajóknak a legközelebbi kikötőben kell partot érniük, a hajók befogadását elutasította, ellenben ígéretet tett arra, hogy a menedékre szoruló utasok befogadást nyernek Franciaországban.

A június 17-én végül Valenciában kikötött Aquariuson utazó 630 migráns közül a francia menekültügyi szakemberek 135 embert hallgattak meg. A Máltára június 27-én befutott Lifeline mentőhajón utazó 234 migránst a francia szakembereken kívül a portugál, a belga, a holland és az ír menekültügyi hivatal munkatársai is meghallgatták.