A ciprusi rendőrség 19 migránst tartóztatott fel kedden a sziget északnyugati részén – jelentette a helyi média.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A RIK közszolgálati rádió a biztonsági szolgálatokra hivatkozva közölte, hogy a menedékkérőket egy embercsempész Törökországból a ciprusi Polis kikötővárosába vitte, majd kereket oldott, mielőtt a parti őrség járőrhajója elfoghatta volna.

A ciprusi hatóságok az utóbbi három hónapban egyre több illegális bevándorlót regisztráltak. A menedékkérők többsége szíriai, török és libanoni állampolgár.

Jelenleg több tízezer bevándorló él a hozzávetőleg egymillió lakosú szigeten, valamint tízezer olyan menedékkérő, akinek státusáról még nem született döntés.

Sajtóértesülések szerint a fővárostól, Nicosiától nyugatra lévő Kokkinotrimithia településen működő menekülttábor túlzsúfolt. Nikosz Anasztasziadisz, a Ciprusi Köztársaság elnöke segítséget kért az Európai Uniótól a menekültügyi helyzet rendezéséhez.

A libanoni partvidék 170 kilométerre van Ciprustól, míg a török partvonal csak 70 kilométerre.

Negyven migránst mentettek ki a La Manche-csatornán hánykódó csónakokból
Negyven, a La Manche-csatornán átkelni próbáló menedékkérőt mentettek ki a brit és a francia hatóságok, a migránsokat a hétfő esti és a kedd reggeli órákban találták meg gumicsónakokban. 
Az illegális bevándorlók a téli időjárás ellenére vágtak neki a forgalmas hajózási útvonalnak. A La Manche-csatorna Dover és Calais között 40 kilométer széles.
A brit belügyminisztérium tájékoztatása szerint a menedékérők iraki, iráni, illetve afganisztáni állampolgárnak mondták magukat.
Ősz óta a Nagy-Britanniába vágyó menedékkérők egyre többször próbálkoznak tengeri úton elérni az angol partokat. A brit belügyi tárca ezzel összefüggésben szervezett bűnözésről beszél. A minisztérium állásfoglalása szerint szorosan együttműködnek a francia hatóságokkal, hogy az embercsempészbandákat megfékezzék. (MTI)