Franciaországban újabb város környékén okoz gondot a bevándorlás. A Calais mellől elköltöztetett afrikai és ázsiai bevándorlók egy része egy újabb városban próbálkozik, ezúttal az Angliába tartó kompokra szeretnének felszállni. Megrohamozzák és felfeszítik a kamionokat, hátha el tudnak rejtőzni.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Több videó is készült arról, ahogy több migráns fut a forgalmas úton a lépésben haladó teherautók után, majd miután felfeszítették az ajtaját, megpróbálnak felkapaszkodni rá.

A bevándorlók így próbálnak meg Nagy-Britanniába jutni. A videók Ouistreham nevű normandiai kikötővárosban készültek, amelyet elleptek a migránsok. Naponta legalább kétszázan akarnak innen kamionokban megbújva, komppal átkelni a La Manche csatornán.

Franciaországban korábban Calais számított a migránsok legfőbb gyülekezőhelyének. Majd miután a városban szigorították a biztonsági intézkedéseket, a bevándorlók elkezdtek más utat keresni maguknak. A probléma így nem szűnt meg, csak áttevődött más területekre.

Spanyolországban is folyamatos a roham. A migránsok a napokban ismét áttörték Ceutában az ország Marokkótól elválasztó kerítését. Több mint százan jutottak át rajta, miután maró anyaggal és ürülékkel dobálták meg a katonákat és rendőröket. Hét embert kellett kórházba szállítani.

Egy hónapon belül ez már a második hasonló eset volt. Idén már csaknem négyezren érkeztek így Európába.

A helyzet Magyarországon is hasonló. Augusztus közepéig több mint háromezer belépést regisztráltak. A déli határnál folyamatosan próbálkoznak a migránsok, csak a módszereik változnak.

Kelebiánál emiatt napközben minden tehervonatot tüzetesen átvizsgálnak a rendőrök, a szerelvények alatt és köztük is körbe néznek. Az elmúlt időszakban ugyanis ismét többen megkísérelték a vonatokon való átjutást az Európai Unióba.

Legutóbb csütörtökön a kelebiai átkelőnél fogtak el hat pakisztáni bevándorlót a rendőrök. Mivel igazolni nem tudták magukat, visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

A migránsok között terjedő álhírek általában nagyban befolyásolják az útvonalakat – erről beszélt az M1-nek Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő.

Hozzátette: az adatok alapján az látszik, hogy egyre több bevándorló jut át újra Törökországból a görög szigetekre, a balkáni útvonalon átvonulva pedig újra próbálkoznak a magyar határnál is.

Míg a migránsok módszereket és útvonalakat változtatva folyamatosan nyomás alatt tartják az európai országokat, Magyarország mellett egyre többen próbálják védeni határaikat.

Az osztrák hatóságok például csütörtökön is ellenőrzést tartottak a hegyeshalmi határátkelőnél. Főleg a ponyvás kisteherautókat, furgonokat, illetve lefóliázott személyautókat nézték át. Napközben így több száz méteres torlódás alakult ki.