Élelmiszerré nyilvánította a kendermagot az új-zélandi kormány, elsősorban azért, hogy támogassa a gazdaságot.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A kormány döntését a kendertermesztők több évtizedes lobbizása előzte meg. A termelők szerint ugyanis a kendermag élelmiszerré nyilvánítása jelentősen fellendítheti a helyi ipart és munkahelyeket is teremthet.

Damien O’Connor élelmiszerbiztonsági miniszter kedden elmondta: várakozásaik szerint a kenderipar fellendülése a következő 3-5 évben 10-20 millió új-zélandi dolláros (1,8-3,7 milliárd forintos) exportbevételt hozhat.

A kendermag élelmiszerként való árusításához a kábítószerrel való visszaélésről szóló 2006-os törvényt és a 2015-ös élelmiszerszabályozást is módosítani kell – fűzte hozzá a miniszter. Kiemelte továbbá, hogy csak a kendermag besorolása változik, a kender virágát és levelét továbbra sem lehet árusítani a szigetországban.

A kendert jelenleg rostjai miatt a textilipar használja, továbbá kendermagolajat is nyernek belőle.

Az új rendelkezés a hántolt, már nem életképes kendermag és az abból készült élelmiszertermékek engedélyezésére vonatkozik. A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a kender termelése és a magokkal való kereskedelem továbbra is engedélyköteles.

Damien O’Connor leszögezte, hogy a kendermag biztonságos, tápláló ételforrás, és fogyasztásának nincs pszichoaktív hatása.