Fotó: MTI/AP/Kin Cheung
Hirdetés

Hongkong más pontjain is összecsapások voltak, a Kínához tartozó különleges közigazgatási terület kormányzata elítélte az erőszakot és a „randalírozást”.

A tüntetők úttorlaszokat emeltek, üzleteket rongáltak meg, gyújtogattak és a rendőrökre támadtak a hivatalos tájékoztatás szerint, amelyben azt hangoztatták, hogy a társadalom nyugalmát ismét „komolyan megzavarták”, csakúgy, mint a karácsonyi hangulatot, ami „szégyenletes”.

A tüntetők és a rendőrök között szenteste is összecsapások voltak, amelyek egészen szerda hajnalig eltartottak. A demonstrálók a város bevásárlónegyedében olyan üzleteket rongáltak meg, amelyek üzleti kapcsolatban állnak a szárazföldi Kínával. A rendőrök szenteste könnygázt is bevetettek ellenük.

Hongkongban bő fél éve egy azóta visszavont, a kiadatási törvény módosítását célzó tervezet váltott ki tüntetési hullámot, amely mára azonban a várost irányító, Peking-párti kormányzattal szembeni általános tiltakozássá alakult. A demonstrációkon a rendőrség rendszeresen összecsap a gyakran fémrudakkal, Molotov-koktélokkal és téglákkal felfegyverzett tüntetőkkel, akiknek megfékezésére könnygázt, gumilövedékeket és vízágyúkat vet be.

Hongkong 1997-ben tért vissza Kínához a brit gyarmati uralom alól, és az „egy ország, két rendszer” elve alatt különleges jogokkal bír. A Nagy-Britanniával 1997-ben kötött megállapodás szerint Kína 50 évre széles körű autonómiát garantált Hongkongnak, ám az ott lakók közül sokan úgy érzik, Peking egyre növeli befolyását a városban.