Az év eleje óta a mostani volt a hatodik észak-koreai rakétateszt.

Hirdetés

A Koreai Köztársaság vezérkari főnökeinek bizottsága (CCS) szerint rövid hatótávolságú rakétákról van szó, amelyek indítását az Észak-Korea keleti partvidékén fekvő, Dél-Hamgjong tartomány székhelyéről, Hamhung város környékéről észlelték reggel – helyi idő szerint – 8 óra körül.

A dél-koreai hadsereg elemzi a rakéták indításának adatait. Az első adatok szerint a lövedékek egy lakatlan szigeten lévő célpontokat találtak el, maximális sebességük elérhette a 4-5 Mach-ot (a hangsebesség négy-ötszörösét).

Dél-koreai szakértők úgy vélekedtek, hogy KN-23-as rövid hatótávolságú rakétákról lehet szó, amelyeknek hasonlóak a tulajdonságai az orosz Iszkander rendszerhez.

A hónap elején Phenjan taktikai irányított rakétákat és egy vasúti rakétarendszert, valamint hiperszonikus rakétákat tesztelt, amelyek képesek a rakétavédelem legyőzésére.

Az ügyben a nap folyamán rendkívüli ülést tartott a dél-koreai nemzetbiztonsági tanács, amely „nagyon sajnálatosnak” nevezte az északiak legutóbbi rakétakísérletét.

Az Egyesült Államok csendes-óceáni parancsnoksága (PACOM) sajtóközleményében azt írta, tudomást szerzett a ballisztikus rakétaindításokról, de úgy értékelte, hogy azok nem jelentettek közvetlen fenyegetést az amerikai személyzetre, területre vagy szövetségeseikre.

Korábban írtuk