Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az amerikai pénzügyminisztérium újabb szankciókat jelentett be Oroszországgal szemben csütörtökön. 

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A vállalatokat és egyéneket sújtó büntető intézkedéseket a Krím-félsziget megszállására hivatkozva hozta meg az amerikai kormány. 

A szankciók egy orosz és két ukrán állampolgárt, valamint Oroszországban és Ukrajnában lévő, összesen kilenc vállalatot érintenek.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint az egyik vállalat a Rosszija Bankhoz és Jurij Kovalcsuk orosz üzletemberhez köthető, akit egyébként az amerikai sajtóban Vlagyimir Putyin orosz elnök személyes bankárjaként szoktak emlegetni. 

Az amerikai kormányzat továbbá büntető intézkedéssel sújtja a „Luhanszki Népköztársaság” néven ismert kelet-ukrajnai szakadár terület állambiztonsági minisztériumát is. 

A szankciók értelmében az érintettek esetleges amerikai vagyonát befagyasztják és megtagadják tőlük a hozzáférést az amerikai pénzügyi rendszerhez.

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette: kudarcra vannak ítélve az Egyesült Államok próbálkozásai, hogy büntetőintézkedésekkel gyakoroljon nyomást Oroszországra. Mint mondta, Moszkva továbbra is elutasítja Washington egyoldalú szankcióit, s nem hajol meg az Egyesült Államok nyomása előtt.

Rjabkov ugyanakkor hangsúlyozta: Oroszország kitart a kapcsolatok normalizálásának politikája mellett. Hozzátette: erre azonban az amerikai félnek isfel kell hagynia zsarolási és nyomásgyakorlási kísérleteivel.