A brüsszeli korrupciós botrány főszereplője, Eva Kaili egy másik büntetőeljárásban is érintett, amiről most újabb részleteket közölt a Politico brüsszeli hírportál. Az Európai Ügyészség három lehetséges csalás miatt vizsgálja a görög politikust, derül ki abból a levélből, amelyet az ügyészség az Európai Parlament (EP) elnökének, Roberta Metsolának küldött – ismerteti a Magyar Nemzet.

Hirdetés

Eszerint 2014 és 2020 között Kaili félrevezethette az EP-t asszisztensei tartózkodási helyével és munkatevékenységével kapcsolatban, részesülhetett az általa szervezett „hamis” munkalátogatások költségtérítéséből, és kenőpénzt is elfogadhatott asszisztensei fizetéséből.

A vizsgálat egy másik görög uniós törvényhozóra, Maria Spyrakira is kiterjed. Őt a nyomozók azzal vádolják, hogy félrevezette az intézményt asszisztensei tevékenységével kapcsolatban, és arra utasította őket, hogy hamis munkalátogatások után kérjenek költségtérítést. A dokumentumok azonban az ő esetében nem említik, hogy kenőpénzt fogadott volna el a fizetésekből vagy hamis költségtérítésekből.

A jelenlegi nyomozás ismételt csalás és/vagy más súlyos szabálytalanságok erős gyanújára vonatkozik − írta Laura Codruta Kövesi európai főügyész Metsolának küldött levelében.

A nyomozók szerint Kaili összesen körülbelül százezer euróval tartozik az Európai Parlamentnek − mondta egy, az ügyet ismerő forrás a Politico szerint.

A vizsgálatról először decemberben hallhatott a nyilvánosság, azonban részletek eddig nem derültek ki az ügyről. Az EP jogi bizottsága kedden tárgyal az ügyről, zárt ajtók mögött.

A Magyar Nemzet cikkét ITT olvashatják.

Korábban írtuk