Az illegális bevándorlás és bűnözés ellen eddig is kőkeményen fellépő dán kormány most azt tervezi, hogy a migránsokkal teli “gettókban” elkövetett bűncselekmények esetén a lehetséges büntetés dupláját szabnák ki – számol be a BBC honlapja.
 


Fotó: MTI, illusztráció

A terv része annak a célkitűzésnek, amely szerint 2030-ra minden “gettót” felszámolnának az országban, mondta Lars Lokke Rasmussen dán miniszterelnök.

A dán kormány jelenleg 22 ilyen körzetet tart nyilván, az ezekben élőknek több mint fele nem a nyugati világból érkezett bevándorló. Az új elképzelés szerint az ezeken a részeken elkövetett bizonyos bűncselekmények – mint például a vandalizmus vagy lopás – esetén lehetőség lenne a “dupla büntetés” kiszabására.

Soeren Pape Poulsen igazságügy-miniszter, aki egyben a dán Konzervatív Párt elnöke is, a következőket nyilatkozta a tervezetről: “Ha egy körzetben egyre nő a vandalizmussal, erőszakkal, fenyegetésekkel és hasonlókkal járó bűncselekmények száma, a rendőrkapitánynak lehetősége lenne azt ‘súlyos büntetési zónává’ nyilvánítani és az ott elkövetett bűncselekmények esetén a büntetés dupláját kérni”.

Nem értett egyet azzal a feltételezéssel, hogy így a bűnözők csupán az egyik területről a másikra vándorolnának: “Dániában mindenhol biztonságos életet kell biztosítani” – mondta.

Bár a The Local nevű weboldalon Birgitte Arent Eiriksson jogi szakértő azt nyilatkozta, így nem valósulna meg az a követelmény, hogy a törvény előtt minden személy egyenlő, még az ellenzéki szociáldemokraták is támogatják az elképzelést.

A dán kormány mindeközben mindent megtesz a párhuzamos társadalmak kialakulása ellen, és a dán hagyományok megőrzését helyezik előtérbe.

Dániában jelenleg nagyjából félmillió, nem a nyugati világból érkezett bevándorló él. Számuk 1980 óta megtízszereződött. A dán gazdasági minisztérium adatai szerint nagyjából 28 ezer migránscsalád élhet párhuzamos társadalmakban, több mint felük a “gettókban”. Ebben a kategóriában a legtöbben a szomáliaiak (44 százalék) és libanoniak (41 százalék) vannak.

“Gettóként” az elmúlt év deceberében hivatalosan 22 körzetet tartottak nyilván, ezt a besorolást a munkanélküliségi, iskolai végzettségi és bevételi adatok alapján határozzák meg. 

Ahhoz, hogy egy körzetet “gettóvá” nyilvánítsanak, az alábbi feltételek közül legalább háromnak meg kell felelnie:
– az ott élők legalább 50 százaléka nem-nyugati bevándorló,
– több mint 2,7 százalék büntetett előéletű,
– a munkanélküliségi ráta 40 százalék feletti,
– az ott élők több mint 50 százaléka csupán alapfokú végzettséggel rendelkezik,
– a bruttó átlagjövedelem a régióban regisztráltnak kevesebb mint 55 százaléka.

(demokrata.hu)