Fotó: MTI/EPA/AFP/Emmanuel Dunand (illusztráció)
Hirdetés

„Még semmit sem döntöttem el. Nem zárom ki annak lehetőségét, hogy jelöltessem magamat, ha ez (a lehetőség) megjelenik az alkotmányban. Meglátjuk, hogy mi lesz akkor” – mondta Putyin.

A hatályos orosz alkotmány kizárja annak lehetőségét, hogy egy orosz elnök két egymást követő ciklus letöltése után ismét versenybe szálljon a tisztségért. A módosított alaptörvény azonban, amelyről július 1-jén országos szavazást tartanak majd, megerősítése esetén lenullázza a hivatalban lévő államfő eddigi mandátumait.

A 67 éves Vlagyimir Putyin kormányfői vagy elnöki minőségben két évtizede vezeti Oroszországot. Az interjúban értésre adta, hogy ha nem kapná meg az újrázás lehetőségét, akkor meglátása szerint idő előtt megkezdődne a harc az utódlásáért.

Korábban írtuk

„Ha ez (mandátumnullázás) nem lesz, akkor úgy két év múlva, ezt tapasztalatból tudom, a normális és ütemes munka helyett a hatalom nagyon sok szintjén megkezdődik majd a lehetséges utódokat kereső szempásztázás. Dolgozni kell, nem pedig utódokat keresni” – mondta.

Úgy vélekedett, hogy az alaptörvénynek tartalmaznia kell az önmegóvás belső garanciáit és megőrizni a belső és külső sokkhatásokkal szembeni ellenállóképességet.

A kérdésre, hogy vajon neki és az orosz nemzeti érdekek általa való kemény képviseletének köszönhető-e Donald Trump amerikai elnök és mások leplezetlen egoizmusának megjelenése, Putyin úgy válaszolt: „Volt olyan időszak, amikor Oroszország, bármennyire szomorú is ez, de nem merte kinyilvánítani nemzeti érdekeit. Ez az, amit elkezdtünk csinálni a 2000-es évek elején, amiben nincs semmi szokatlan, semmi természetfeletti, és nincs semmi, ami ne felelne meg a nemzetközi gyakorlatnak. Egyszerűen nem minden országnak van meg az a privilégiuma, hogy harcolhasson a saját érdekeiért.”

„De az egoizmus és a nemzeti érdekek védelme nagyon távol áll egymástól. Az egoizmus az, ha valaki kizárólag önmagára összpontosít, a nemzeti érdekek védelme pedig egyebek között feltételezi, hogy kölcsönösen elfogadható megoldásokat keressünk partnereinkkel” – tette hozzá.

Az interjúban Putyin egyebek között elmondta még, hogy a vezérkar képviselői „néhány másodpercnyi távolságra” mindig mellette vannak, kioktatás céljából egyetlen beosztottját sem sértette, alázta meg nyilvánosan, és a szüleit sosem hallotta káromkodni.