Hirdetés

Az állami legfelsőbb bíróság végzése a legújabb fejlemény a texasi kormányzati tisztviselők és az abortuszszolgáltatók között zajló harcban. Ennek előzményeként az amerikai legfelsőbb bíróság hatályon kívül helyezte az abortuszt „alapvető joggá” nyilvánító, a Roe kontra Wade ügyben hozott ítéletet, amelynek következtében a mesterséges terhességmegszakítás szabályozása szövetségi szintről újra visszakerült az egyes államokhoz.

Bár Texasban az abortuszt tiltó, 1925-ös törvényt a Roe kontra Wade ügyben 1973-ban hozott döntés után nem alkalmazták, maga a törvény továbbra is hatályos maradt. Egy Harris megyei bíró korábban ideiglenesen megakadályozta az abortusztilalmat, miután az abortuszklinikák pert indítottak; a texasi legfelsőbb bíróság pénteken ezt a döntést bírálta felül.

Ken Paxton texasi államügyész „életvédő győzelemként” üdvözölte a bíróság döntését.

„Az életvédők győzelme! A fellebbezésemnek köszönhetően a [texasi legfelsőbb bíróság] lecsapott az abortuszszolgáltatókra és az őket kiszolgáló kerületi bíróságra” – írta a Twitteren Paxton. – „Államunk Roe előtti, az abortuszt Texasban megtiltó törvényei 100 százalékban helyes törvények. A pereskedés folytatódik, de én továbbra is győzni fogok a meg nem született texasi gyermekek nevében.”

(forrás)

Korábban írtuk