Fotó: MTI/EPA
Hirdetés

Az EP bevándorlásellenes pártjai eddig három frakcióban foglaltak helyet. A 70 helyett most 59 mandátumot szerző Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) fő erejét a lengyel PiS adja (23 mandátum), de idetartoznak a brit toryk (4 mandátum) is. Ez a csoport szkeptikus az uniós intézményekkel szemben, gyakran bírálják a döntéshozatalt, de – legalábbis ez ideig – nem csatlakoztak nyíltan a bevándorlásellenes erőkhöz, és liberális pártok is akadnak köztük. Határozottan bevándorlásellenes azonban a Matteo Salvini neve által fémjelzett új csoportosulás, az Európai Népek és Nemzetek Szövetsége. A körvonalazódó frakció magját a Salvini-féle Liga (28 mandátum) és a francia Nemzeti Tömörülés (volt Nemzeti Front, 22 mandátum) adja, mindkettő választási győztes, nagy sikert ért el a mostani megmérettetésen. Mások mellett idetartozik majd a némileg megroppant Osztrák Szabadságpárt (3 mandátum), és feltehetőleg ide csatlakozik majd az Alternatíva Németországért (11 mandátum), amelynek azonban egy másik frakcióhoz, a Farage-féle Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) is van átjárása. Ennek az immáron harmadik bevándorlásellenes vagy a gondolattal kacérkodó, 42-ről 54 fősre növekvő frakciónak a magját a brit politikus Brexit Pártja adja (29 mandátum), másik meghatározó ereje az olasz Öt Csillag Mozgalom (14 mandátum).

A helyzet kulcsa a brit képviselők kezében van: ha a brexittel távoznak, akkor az EFDD lényegében ellehetetlenül, de az ECR is érzékeny veszteséget szenved. A megoldás nyilvánvalóan a három frakció egyesítése volna, ami azonban a világnézeti, ideológiai különbségek és az eltérő nemzeti érdek miatt nehézségekbe ütközik. Nagy kérdés, hogy a bevándorlás olyan súlyú téma-e, amely jobb belátásra, közeledésre sarkallja az EP „árváit”, és betagozódásra kényszeríti őket a legerősebb, legizmosabb formációba, a Salvini-féle tömörülésbe.

Ha a szuperkoalíció létrejönne, a számok tanúsága szerint a bevándorlásellenes frakció akár a harmadik helyre is felkúszhatna a Néppárt és a szociáldemokraták mögé, a zöldek és a liberálisok elé. Ehhez azonban az kell, hogy az ECR-ből és az EFDD-ből is csatlakozzanak hozzájuk. Ha pedig a britek távoznak, akkor alighanem be kell érniük a negyedik hellyel. Egy biztos: most hatalmas számolgatás kezdődik, minden párt és mozgalom megpróbálja beárazni magát, aligha marad az előző ciklusban megismert frakcióeloszlás. Ebben a küzdelemben Európa sorsát döntően meghatározza, hogy az Európai Néppárt merre fordul: a bevándorlásellenes erőkkel esetleg többségbe kerülhet, de legalábbis kiegyenlítheti a baloldali törekvéseket. Minden mandátumra szükségük lesz, és csak most látszik, milyen sokat ér a Fidesz tizenhárom helye – pontosan úgy, ahogyan a választások előtt azt sokan megjósolták.