A Sea Watch 3 hajóról először a felnőtt kíséret nélküli kiskorúak szálltak le a dél-olaszországi kikötőben. A német civilhajó 344 személlyel érkezett Pozzallóba, közöttük 113 a tengeren egyedül átkelt tizennyolc év alattiak száma.

Hirdetés

A migránsokat az ilyenkor megszokott protokoll szerint egészségügyi ellenőrzésnek vetik alá, többek között Covid-19 tesztet is végeznek rajtuk, majd azonosítják őket. A következő napokban először szicíliai migránsközpontokba kerülnek, később más olaszországi szálláshelyekre.

A Mare Jonióval 92-en érkeztek, köztük mintegy harminc, felnőtt kíséret nélküli gyerek van. A hajót a Mediterranea Saving Humans nevű olasz szervezet 2018 óta működteti: a most érkezetteket június 5-én és 6-án vették fedélzetre a Líbia és Málta fennhatósága alá tartozó, úgynevezett tengeri mentési övezetben (Sar).

A Szicíliával szomszédos Lampedusa szigetén jelenleg 665-en vannak a migránsközpontban, amely 350 férőhelyes. Az utóbbi napokban a táborban ezren is voltak, néhány száz embert Szicíliába vittek át.

Korábban írtuk

Lampedusa lakosai 2020 nyarán sztrájkba léptek és megpróbálták halászhajóikkal lezárni a kikötőt a migránsok tömeges érkezése előtt.

A sziget akkori és mostani polgármestere, Salvatore Martello, két évvel ezelőtt ígéretet kapott a helyzet megoldására, ám ez azóta sem történt meg – nyilatkozta Lampedusa első embere.

Január elsejétől több, mint 21 ezren érkeztek az olaszországi partokra, a tavaly ugyanezen időszakban mért valamivel több, mint 15 ezerhez képest.

A milánói bíróságon csütörtökön megkezdődött a Liga vezetője, Matteo Salvini elleni rágalmazási per, amelyet a német Carola Rackete indított.

A Sea Watch 3 civilhajó egykori kapitánya 2019 júniusában – az olasz hatóságok tiltása ellenére – kikötött Lampedusa kikötőjében 42 migránssal a fedélzetén. Rackete négy napot házi őrizetben töltött, később az illetékes olasz bíróság elvetette a vele szembeni vádakat.

Ezt követően Carola Rackete feljelentést tett Matteo Salvini ellen, aki belügyminiszterként közösségi oldalán többek között az embercsempészek cinkosának, bűnözőnek, a törvényeket megszegő gazdag, elkényeztetett mitugrász kislánynak, kommunistának nevezte Racketét.

Az első tárgyaláson Matteo Salvini nem vett részt a vasárnapi helyhatósági választások kampánya miatt. Salvini védőügyvédje szerint az egykori kijelentések nem sérelemnek, hanem politikai kritikának számítottak.

Matteo Salvini úgy kommentált: „nem tartok semmitől, mivel egyszerűen csak a kötelességemet teljesítettem. Érdekes, hogy (Rackete) a kikötés érdekében nekihajtott az olasz katonai hajóknak, mégis a minisztert állítják bíróság elő” – jelentette ki.