A korábbi napokhoz képest pénteken minden megváltozni látszik Moldovában. Vladimir Voronin a szavazatok újraszámolását kéri, az ellenzéki tüntetők lecsendesedni látszanak, de még Moszkvából is a Voronin-rezsimet elmarasztaló szavak hallatszanak.

Bár az ellenzéki pártok péntekre jelentős számú embert megmozgató újabb tüntetést helyeztek kilátásba, a délelőtti demonstráció elmaradt. Mindössze néhány tucatnyian verődtek össze a kormány székháza előtti téren, de ők is csak békésen beszélgettek.

Az ok talán Moszkvában keresendő, ahol befolyásos politikusok azt mondogatják csütörtök óta, hogy a moldovai választásokat követő zavargásokban a Voronin-csapatnak is megvan a maga felelőssége.

A Kremlhez közel álló Izvesztija odáig ment, hogy Románia folyamatos megfontoltságát és higgadtságát emlegette a véres összecsapás idején és azt követően. A tekintélyes orosz lap úgy látja, a zavargásokat inkább az életkörülményeikkel, a gazdasági helyzettel, a munkanélküliséggel szemben tehetetlen moldovai fiatalok kezdhették, s nem pedig bukaresti csoportok, ahogyan azt Voronin elnök állította.

Az Izvesztija is hangsúlyozta ugyanakkor, hogy Romániában léteznek olyan nacionalista erők, amelyeknek érdekében áll Moldova destabilizálása, de a keddi véres események szervezetlensége inkább helyi erőkre utal.

Ennek ellenére, a moldáv hatóságok tovább folytatják a boszorkányüldözést. Pénteken délben több román újságírót őrizetbe vettek, köztük a román állami televízió kisinyovi tudósítóját is. Doru Dendiu érdekében a Román Újságírók Egyesülete kemény hangú tiltakozást intézett a szomszédos állam vezetéséhez, az újságírók azonnali szabadon bocsátását követelve. A Román Televízió szerint a tudósítót 13 órakor vitték a rendőrségre, és azóta mobiltelefonján sem érhető el.

Miközben folyamatosan azt hangsúlyozza, hogy a román beavatkozásról bizonyítékokkal rendelkezik, maga Vladimir Voronin is hátrál. Pénteken felszólította az alkotmánybíróságot, hogy rendelje el a vasárnap leadott szavazatok újraszámolását. Az államelnök kijelentette: ezt az ország nyugalmának helyreállításért tette.

Bukarestben pénteken külügyi konzultációt tartottak az ország volt külügyminisztereinek és államelnökeinek részvételével. Ion Iliescu ex-államfő arra figyelmeztetett, hogy Bukarestnek és a románoknak továbbra is higgadtan kell viszonyulniuk a moldovai eseményekhez.

Román politikusok eközben élesen bírálták a moldovai állami televíziót és médiát, amely szerintük durván manipulált és szolgalelkűen félretájékoztatott a héten. A bírálatokhoz az Agerpres román nemzeti hírügynökség is csatlakozott, felfedve egy konkrét hírhamisítási esetet is.

Eszerint a Novosti Moldova hírügynökség az Agerpresre hivatkozva azt írta, hogy a bukaresti Egyetem téren rendezett szimpátiatüntetés során a tömeg a „Katonák! Megparancsolom, lépjétek át a Prutot!” szöveget skandálták, egyszóval azt a jelszót, amellyel Románia fasiszta diktátora, Ion Antonescu tábornok 1941 nyarán elrendelte Besszarábia lerohanását. Az Agerpres ismét közreadta hivatkozott hírét, a moldáv hírügynökség jelentésével együtt, bizonyítva a hamisítást.

Cristian Diaconescu külügyminiszter pénteken ismét felszólította a kisinyovi hatóságokat, hogy tájékoztassák Romániát az őrizetbe vett román állampolgárokról. Hasonló csütörtöki szóbeli jegyzékére ugyanis nem érkezett válasz.

Hacsak az nem tekinthető válasznak, hogy Kisinyovban közölték: április 7-én őrizetbe vettek egy román állampolgárt, akit a rendbontás szervezésével vádolnak. A közlés szerint az illető lakásában a főváros sokszorosított térképét, az elnöki hivatal és a parlament épületének fényképeit, valamint Molotov-koktélokat találtak.

(Népszabadság)