Fotó: MTI/EPA/Hou Hvi Jung

A nem végleges eredmények szerint a 63 éves Caj Jing-ven, a függetlenségpárti Demokratikus Haladás Pártjának (DPP) politikusa – Tajvan első női államfője – a szavazatok 57,2 százalékát kapta. Legfőbb kihívójának, a legnagyobb ellenzéki párt, a Kínával szorosabb kapcsolatok fenntartását pártoló Nemzeti Párt (Kuomintang) jelöltjének, a 62 éves Han Kuo-junak a szavazatok 38,6 százaléka jutott.

Hirdetés

Míg Han és a Nemzeti Párt amellett érvelt, hogy Tajvannak nyitottabbnak kellene lennie a Kínával folytatandó tárgyalásokra, Caj és a Demokratikus Haladás Pártja szerint a kínai befolyás ellen tiltakozó hongkongi tüntetések rámutattak, hogy az „egy ország, két rendszer” elv, amelyet Peking nemcsak a volt brit gyarmaton, de Tajvanon is szeretne bevezetni, nem működik.

„Remélem, hogy a pekingi hatóságok megértik, hogy Tajvan, mint demokratikus ország, és demokratikusan megválasztott kormánya nem enged a fenyegetésnek és a megfélemlítésnek”

– mondta a frissen újraválasztott államfő.

Hszi Csin-ping kínai elnök arra akarta rábírni Caj kormányát, hogy támogassa azt a pekingi elvet, amely szerint Tajvan Kína része. Caj ezt elutasította, kitartva amellett, hogy Pekingnek nincs joga követelésekkel fellépni Tajvannal szemben, és nem támaszthat előfeltételt a két ország közötti tárgyalásokon.

A teljes körű demokrácia bevezetése – az 1980-as évek eleje – óta Tajvan jelentősen növelte a függetlenségét Kínával szemben, még ha az ENSZ és nagyhatalmak nem is ismerik el független államként. Caj hatalomra kerülése óta Peking megszüntette a hivatalos érintkezést a szigettel, fokozta a hadgyakorlatokat, erősítette a gazdasági nyomást.

Caj újraválasztása után néhány órával Kína figyelmeztetett, hogy a jövőben is ellenezni fogja a tajvani függetlenségre irányuló tevékenységet.

A pekingi államtanács tajvani ügyek irodája a hivatalos kínai média által ismertetett közleményében hangsúlyozta, hogy Peking Tajvannal kapcsolatos álláspontja „világos és következetes”. Hozzátette, hogy Peking a jövőben is ragaszkodni fog a „békés újraegyesítés” és az „egy ország, két rendszer” elvéhez.

Washington szombaton üdvözölte Caj újraválasztását. Mike Pompeo amerikai külügyminiszter közleményében országa reményének adott kifejezést, hogy a régi-új elnök vezetése alatt „Tajvan továbbra is ragyogó példája lesz a demokráciáért küzdő országoknak”.

Az elnökválasztással egy időben parlamenti választásokat is tartottak, amelyeken a kormányzó Demokratikus Haladás Pártja szerezte meg a többséget. A párt az egykamarás Törvényhozó Jüanban a 113 képviselői hely közül 61-et szerzett meg – jelentette be a választási bizottság. Az eredmény rosszabb a 2016. évinél, amikor a párt 68 képviselője jutott be a parlamentbe. Az ellenzéki Nemzeti Párt képviselői helyeinek száma 38, hárommal több, mint 2016-ban.

A kis ellenzéki Első a Nép párt mindhárom helyét elveszítette, a fennmaradó 14 képviselői helyen a többi párt és függetlenek osztoznak.