Vaszil Bodnar ankarai sajtótájékoztatóján emellett arra kérte Törökországot, hogy légterét se engedje használni, és sújtsa szankciókkal Oroszországot.

Hirdetés

A Fekete-tengeren Ukrajnával és Oroszországgal is határos Törökország NATO-tagállam, és szankciók bevezetését mind ez idáig nem támogatta, de Recep Tayyip Erdogan török elnök „elfogadhatatlannak” nevezte Oroszország Ukrajnával szembeni lépéseit.

Törökország az orosz hadművelet miatt csütörtökön arra kérte az Ukrajnában lévő török állampolgárokat, hogy maradjanak otthon, vagy más biztonságos helyen. Erdogan csütörtök délelőttre összehívta a biztonsági erők vezetőit a kialakult helyzet megvitatására.

Törökország az 1936-ban kötött montreux-i egyezmény értelmében háború vagy háborús fenyegetés esetén lezárhatja a tengerszorosokat minden hadihajó előtt. Ankara az elmúlt években Oroszországgal és Ukrajnával is jó kapcsolatot alakított ki. Moszkvával mindeddig széleskörű együttműködést folytatott védelmi és energetikai téren is, Kijevnek pedig fejlett katonai drónokat értékesített, és a fegyverek közös előállításáról is megállapodott vele.

Korábban írtuk

Február első felében hat orosz hadihajó és egy tengeralattjáró haladt át a Dardanellákon és a Boszporuszon a Fekete-tenger irányába, miután Oroszország haditengerészeti gyakorlatot jelentett be ukrán területi vizek közelében.

Vlagyimir Putyin csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében. Az orosz elnök leszögezte, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken.

Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.

A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.