Fotó: ShutterStock/Uriy
Hirdetés

Anton Kraszovszkij egy múlt heti televíziós beszélgetésben mondta azt, hogy azokat a gyerekeket, akik megszállónak tekintik az oroszokat hazájukban, „be kellett volna dobni egy erős sodrású folyóba”.

Kraszovszkij az orosz sci-fi író, Szergej Lukjanyenko beszámolójára reagált, aki azt mesélte el, hogy amikor 1980-ban először járt az akkor még a Szovjetunióhoz tartozó Ukrajnában, gyerekek azt mondták neki, hogy sokkal jobban élhetnének, ha Moszkva nem szállta volna meg a hazájukat.

A műsorvezető hozzátette, hogy akár a házat is rájuk lehetett volna gyújtani. A műsorból a közösségi médiában közzétett részleten az is látszik, ahogy Kraszovszkij nevet azon a beszámolón, amely szerint orosz katonák idős nőket erőszakolnak meg Ukrajnában.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter maga is megosztotta a Twitteren a Kraszovszkijról készült adásrészletet, népirtásra buzdításnak minősítve az elhangzottakat, amiért szerinte a műsorvezetőt bíróság elé fogják állítani.

Korábban írtuk

„Azok a kormányok, amelyek még nem tiltották be az RT-t, nézzék meg ezt a videót” – írta Kuleba a Twitteren, hozzátéve, hogy ennek semmi köze a szólásszabadsághoz. „Tiltsák be az RT-t világszerte!” – követelte a politikus.

A videó megjelenése után pár órával Margarita Szimonjan, az RT főszerkesztője közölte, hogy Anton Kraszovszkijt felfüggesztették az állásából „gusztustalan” megjegyzései miatt és közölte, hogy a csatornánál senki nem osztja ezeket a nézeteket.