Az ukrán ellenőrzés alatt álló, délkelet-ukrajnai Zaporizzsja városát egy órán belül legalább tizenhét rakétatámadás érte – tájékoztatott Anatolij Kurtyev polgármester. A csapások elsődleges célpontja az energetikai infrastruktúra volt – írta a tisztségviselő a Telegramon.

Hirdetés

Harkiv és Zaporizzsja környékére az orosz erők 35 darab Sz-300-as rakétát lőttek ki – közölte az ukrán légierő. Ezeket a típusú rakétákat az ukrán légvédelem nem tudja hatástalanítani.

Az Ukrenerho áramszolgáltató vállalat tájékoztatása szerint számos energetikai létesítmény megrongálódott az ország keleti, déli és nyugati részében, több helyen emiatt áramkimaradások vannak. Az ukrajnai háború kezdete óta nem volt példa hasonlóan intenzív támadásra a térségben. A károk felmérése és az esetleges áldozatok felkutatása folyamatban van – közölte.

Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója arról számolt be, hogy az oroszok legalább tíz csapást mértek a létfontosságú infrastruktúrára a régióban, ami miatt áramkimaradásokra került sor. Szerhij Liszak, Dnyipropetrovszk megye kormányzója szerint az ukrán légvédelem minden berepülő ellenséges drónt megsemmisített.

Krivij Rih városában egy rakéta eltalált egy energiatermelő létesítményt. Az épületben komoly károk keletkeztek, és egy 46 éves férfi megsérült – tette hozzá Liszak. Kijevet és a környező régiót legalább három robbanás rázta meg. Károk keletkeztek egy lakóházban, két autóban és az elektromos hálózatban is.

Ukrajnában csütörtökön fokozódtak a harcok. Kijev szerint az orosz erők offenzívába kezdtek a részben megszállt Donyeck és Luhanszk megye fölötti teljes ellenőrzés megszerzése érdekében.

Korábban írtuk