Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A munkácsi 128-as hegyivadász dandár egyik zászlóaljának Beregszászra telepítéséről tárgyalt csütörtökön befejeződő – előre be nem jelentett – kétnapos kárpátaljai látogatása során Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter a megye kormányzójával és Beregszász vezetésével.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az ukrán védelmi tárca sajtószolgálatának jelentése szerint a miniszter szerdán Ungváron megbeszélést folytatott Hennagyij Moszkallal, Kárpátalja megye kormányzójával a 128-as dandár egyik egységének Beregszászon történő elhelyezéséről, valamint a Munkácson és Ungváron található katonai létesítmények, laktanyák infrastrukturális fejlesztéséről, katonalakások kárpátaljai építéséről.

Sztepan Poltorak csütörtökön Beregszászra látogatott, ahol a város vezetőivel a 2003-ban bezárt helyi laktanya újbóli megnyitásával kapcsolatos kérdéseket vitatta meg.

Beregszászi ukrán nacionalista szervezetek indítványának eleget téve az ukrán hadsereg nyugati parancsnoksága idén februárban hivatalosan kérelmezte a beregszászi városi önkormányzatnál a kommunális tulajdonban lévő egykori laktanya visszaszolgáltatását az államnak. A védelmi minisztérium tervei szerint egy éven belül helyreállítanák az időközben romossá vált kaszárnyákat, és mintegy 600 katonát telepítenének családjaikkal együtt Beregszászra.

A beregszászi városi tanács (közgyűlés) márciusban megszavazta, hogy az illetékes hivatalok elkezdik az egykori katonai létesítmény és a hozzá tartozó földterület állami tulajdonba történő átadásával kapcsolatos ügyintézést.