Sztefanyisina hangsúlyozta, Ukrajna önállóságánál fogva szabadon megválaszthatja, hogy mely szerződéshez, vagy szövetséghez kíván csatlakozni.

Hirdetés

Kijelentette: Oroszország, „mint agresszor”, nincs abban a helyzetben, hogy feltételeket szabjon a NATO-nak és meghatározza a tárgyalások menetét mindaddig, amíg fegyveres ereje az ukrán határon állomásozik. Ez nem tárgyalás, vagy alkudozás tárgya – húzta alá.
Oroszország újabb háború indításának fenyegetésével kívánja befolyásolni a tárgyalások menetét anékül, hogy bármilyen lépést tenne a békés megoldás lehetősége felé – vélekedett.

Ukrajna álláspontja szerint a biztonsági garanciákról szóló tárgyalások alapjának az orosz csapatok kivonása kell lennie Ukrajna területéről – mondta. Arra hívta fel a figyelmet, hogy Oroszország elegendő haderőt sorakoztatott fel határán ahhoz, hogy teljes offenzívát indíthasson Ukrajna területén. Mindent meg kell tenni ennek megelőzésére – húzta alá Olha Sztefanyisina.

Jens Stoltenberg a sajtóértekezleten kijelentette: Ukrajnának joga van megvédenie önmagát, és arra, hogy megválassza biztonsági berendezkedését. Hangsúlyozta, minden nemzet megválaszthatja, milyen utat kíván járni, „e tekintetben sosem fogunk kompromisszumot kötni”. Ez szavatolja az európai biztonságot évtizedek óta – tette hozzá.

Korábban írtuk

A főtitkár fontosnak nevezte, hogy a szövetséghez történő szabad csatlakozásról szóló döntés alapelve ne sérüljön, amely – szavai szerint – azt jelenti, hogy kizárólag a harminc NATO-tagország és Kijev joga dönteni arról, hogy Ukrajna mikor áll készen a NATO-tagságra.

Arra hívta fel a figyelmet, hogy az orosz csapatösszevonás folytatódik, harcra kész csapatok várakoznak az ukrán határ közelében. Ezzel összefüggésben kijelentette: Ukrajnával szembeni bármi fajta agressziónak magas politikai és gazdasági ára lesz.

Tájékoztatása szerint a hét folyamán Brüsszelben tervezett tárgyalások – köztük a NATO-Oroszország Tanács szerdai, valamint a szövetség Katonai Bizottságának vezérkari főnöki szintű szerdán kezdődő kétnapos tanácskozása – lehetőséget biztosítanak a kialakult helyzet és a diplomáciai lehetőségek áttekintésére, az összehangolt megközelítés egyeztetésére, és arra, hogy a szövetségesek kifejezzék támogatásukat Ukrajnával.

Stoltenberg pozitív jelzésnek nevezte, hogy Oroszország készen áll asztalhoz ülni és elkötelezni magát a párbeszéd mellett. A megbeszélés során egyebek mellett az európai biztonsági kérdésekről, a katonai tevékenységek átláthatóságáról, valamint a fegyverzetellenőrzésről esik majd szó – közölte.

„Meg fogjuk hallgatni Oroszország aggályait, de érdemi párbeszédet kell folytatni Oroszország tevékenységeiről is” – tette hozzá Jens Stoltenberg.