Fotó: ShutterStock.com/Kodda
Hirdetés

A Vlagyimir Putyin „komájaként” emlegetett Medvedcsuk – aki jelenleg az Ellenzéki Platform – Életért ellenzéki parlamenti párt egyik vezető politikusa -, és felesége, Okszana Marcsenko ellen pénteki ülésén rendelt el szankciót az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) terrorizmus finanszírozása miatt. A szankciós listára velük együtt nyolc magán- és tizenkilenc jogi személyt tettek fel.

Ugyancsak az aznapi ülésén hozott az RNBO határozatot arról, hogy sürgős intézkedéseket kell tenni az ukrán állam tulajdonjogának helyreállítására a „Szamara – Nyugati irányú” elnevezésű olajvezeték Ukrajna területén keresztül haladó 1433 kilométernyi, teljes hosszúsága fölött. Az RNBO által hozott pénteki határozatokat Zelenszkij szombat este kiadott rendeletével jóváhagyta, és a dokumentumot közzétették az elnök hivatalos honlapján.

Az RNBO határozata alapján aláírt elnöki rendeletben egyúttal Zelenszkij utasította a hatóságokat, hogy vizsgálják ki, milyen körülmények között került az említett csővezeték magánkézbe.

Az UNIAN ukrán hírügynökség kifejtette, hogy az olajvezeték java részének, több mint 1100 kilométer hosszú szakaszának üzemeltetője a PrikarpatZahidtransz nevű vállalat, amely Medvedcsukhoz köthető. A vezeték áthalad Zsitomir, Rivne, Ternopil, Lviv és Kárpátalja megyéken Magyarország irányába. Orosz olajfinomítók által előállított dízelüzemanyag szállítására hozták létre, tervezett kapacitása évi 3,5 millió tonna.

Korábban írtuk

2016 márciusában az említett vállalat részvényeit a svájci International Trading Partners AG vásárolta meg. Azt megelőzően pedig az olajvezeték az orosz Transznyeft része volt a Transznyeftyeprodukt vállalat tulajdonaként.