Fotó: MTI/EPA
Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határnál, a fehéroroszországi Grodno környékén, a bruzgi határátkelő közelében 2021. november 12-én
Hirdetés

A belarusz–lengyel migránsválság gócpontja mintegy háromszáz kilométerre található az ukrán határvidéktől. Látva a lengyel hatóságok kemény fellépését, reális az esélye annak, hogy az újabb bevándorlási hullám új útvonalakon próbálkozik, s Ukrajnán keresztül próbálnak meg áttörni az Európai Unió területére – írja a Magyar Nemzet.

Százhúsz kilométer a sugárszennyezett csernobili tiltott zónával határos

Ukrajna és Belarusz mintegy 1084 kilométeren át határos, ebből 750 kilométert szárazföldi határ tagol, 375 kilométert folyók és tavak tagolnak, 120 kilométer pedig eleve a máig sugárszennyezett csernobili tiltott zónával határos – hívja fel a figyelmet a lap.

Artem Sevcsenko, a belügyminisztérium szóvivője szerint, ha erre fordulnak a migránsok, szabadon be tudnak lépni Ukrajna területére, hiszen a legtöbb helyen csak a két ország közös határpontját jelző táblák állnak, határvédelmi rendszereknek nyoma sincs.

Egy több mint ezer kilométeres szakaszt képtelenség lefedni

Andrij Demcsenko, az ukrán állami határőrség szóvivője a Deutsche Welle tudósítójának nyilatkozva elismerte, a mai napig nem fejezték be a demarkációs vonal létesítését. Jelenleg csak annyit tudnak tenni, hogy nagyobb számban vezényelnek zöldsapkásokat az érintett határszakaszra, de egy több mint ezer kilométeres szakaszt így képtelenség lefedni és megfelelően kontrollálni.

Denisz Monasztirszkij belügyminiszter közlése szerint az állami költségvetésből elkülönített 650 millió dollárból szögesdrót kerítés épülne, árokrendszer létesülne és a határőrség technikai felszereltségét javítanák. Ám félő, ez már késő lehet, hiszen az első szórványos migránscsoportok már megjelentek, a napokban egy tizenöt fős társaságot tartóztattak fel a két ország közötti zöldhatáron – számol be a cikk.

További részletek a Magyar Nemzet oldalán, IDE KATTINTVA olvashatók.

Korábban írtuk