Fotó: ShutterStock/Photographer RM
Hirdetés

„Felkérem az ASEAN minden tagját, hogy tegyenek meg minden lehetséges intézkedést annak megakadályozására, hogy Oroszország az ‘Éhezők viadalát’ játszhassa a világgal” – fogalmazott Kuleba szombaton a kambodzsai fővárosban, Phnompenben újságíróknak tett nyilatkozatában.

Kuleba hangsúlyozta: nem elég rávenni az oroszokat a megállapodás meghosszabbítására, hanem arról is gondoskodni kell, hogy ne késleltethessék indokolatlanul a szállítóhajók forgalmát. „Nem elég Oroszországot a fedélzeten tartani. Fontos azt is biztosítani, hogy az orosz ellenőrök, akik részt vesznek ebben a programban, jóhiszeműen járjanak el, és indokolatlan késedelmek nélkül ellenőrizzék a hajókat” – mondta, hozzátéve, hogy afrikai és ázsiai országok szenvednek emiatt a gyakorlat miatt.

Az ukrán gabona exportjáról szóló, határozott idejű megállapodás júliusban jött létre az ENSZ és Törökország közvetítésével, és november 19-én jár le.

Moszkva októberben több napra egyoldalúan felfüggesztette a megállapodást, legutóbb pedig elutasította az ukrán gabona Fekete-tengeren keresztüli exportjára vonatkozó megállapodás automatikus meghosszabbítását.

Korábban írtuk

Az ENSZ szerint a megállapodás keretében több mint 10 millió tonna gabonát és egyéb élelmiszert exportáltak már Ukrajnából. A szervezet figyelmeztetett is egyúttal, hogy az orosz háború súlyosbítja a globális élelmiszerválságot, és több tízmillió embert tesz ki ezzel az éhínség kockázatának.

Kuleba aznap nyilatkozott, amikor Joe Biden amerikai elnök megérkezett a tárgyalásokra. Az ukrán külügyminiszter a tervek szerint még a nap folyamán találkozik Antony Blinken amerikai külügyminiszterrel is. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter is részt vesz az ASEAN kambodzsai csúcstalálkozóján. Kuleba megjegyezte, hogy Lavrov nem kezdeményezett személyes találkozót vele a csúcstalálkozó során.

Ukrajna első alkalommal vesz részt az ASEAN-csúcstalálkozón és ennek kibővített programján, a kelet-ázsiai csúcsértekezleten. A helyi média azonban arról számolt be, hogy a tagok között nem jött létre megállapodás Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videókonferenciás felszólalásának az engedélyezéséről.

A kereskedelmi kapcsolatok elmélyítése és az élelmiszer-biztonság megteremtése érdekében „minden lehetőséget meg fogunk vizsgálni és ki fogunk aknázni az ASEAN-országokkal” – jelentette ki Kuleba. Hozzátette, hogy megbeszéléseket folytatott több délkelet-ázsiai vezetővel Ukrajna támogatásának a lehetőségeiről is. Az egyeztetéseken kifejtette, hogy a semlegesség deklarálása és Oroszország el nem ítélése ellentétes lenne az érdekeikkel. „A legrosszabb dolog, amit egy ország tehet, hogy nem tesz semmit” – fogalmazott.

A találkozó alkalmával az ukrán külügyminiszter jelképes békeszerződést írt alá a blokkal. Az együttesen 700 milliós ASEAN-t Kambodzsa, a Fülöp-szigetek, Malajzia, Indonézia, Laosz, Szingapúr, Thaiföld, Vietnam, Brunei és Mianmar alkotja, bár Mianmar vezetői nem kaptak meghívást a mostani találkozóra, mert az országot 2021 februárja óta a hadsereg irányítja véres kézzel.