A luxemburgi székhelyű testület ítéletében kiemelte: a hatóságok azonban csak a biztonságot, a környezetet vagy az emberek egészségét fenyegető egyértelmű kockázat esetén alkalmazhatnak korlátozó intézkedéseket, az ilyen fennállásának bizonyítása pedig az adott állam feladata.

Hirdetés

A SeaWatch International német segélyszervezet által üzemeltetett hajók rendszeresen végeznek kutató és mentő tevékenységet a Földközi-tengeren. A hajók német zászló alatt járják a vizeket, és teherhajóként vannak bejegyezve. 2020 nyarán a szervezet olasz kikötőkben tett partra kimentett embereket, de az olasz kikötői hatóságok többször ellenőrizték őket, mert nem rendelkeztek kutatási és mentési engedéllyel, és sokkal több embert vettek fel a fedélzetükre, mint ahányra engedélyük volt. A hatóságok úgy vélték továbbá, hogy a hajók műszaki és üzemeltetési hiányosságai veszélyeztetik a közbiztonságot, ezért szükséges feltartóztatásuk. A SeaWatch keresetet nyújtott be ezen intézkedések ellen a szicíliai regionális közigazgatási bírósághoz, azt állítván, hogy a kikötőhatóságok átlépték jogköreiket. A regionális bíróság az uniós testülethez fordult a migránsmentő hajók ellenőrzésére és korlátozására vonatkozó hatáskör megállapítása érdekében.

Az uniós bíróság szerint bizonyos körülmények indokolhatják hajók ellenőrzését és feltartóztatását, „de az a puszta tény, hogy egy hajó a tengeren megmentett embereket szállít, nem nyújt elegendő okot erre”.

„A fedélzeten tartózkodó személyek száma, még ha nagyobb is, mint ami megengedett, önmagában nem képezhet alapot az ellenőrzésre”- szögezte le a luxemburgi testület. Hozzátette azonban, hogy a mentési műveleteket végrehajtó hajók teherhajóként való engedélyezése viszont már elegendő okot adhat a hatóságoknak az ellenőrzéshez.

Korábban írtuk

Most az olasz bíróságon a sor, hogy eldöntse az uniós bíróság útmutatásait felhasználva, hogy az adott ügyben a kikötőhatóságok intézkedései arányosak voltak-e.