Fotó: MTI/EPA (archív)
Hirdetés

A biztos kijelentette, hogy a migránsok visszatoloncolása egyértelműen törvényellenes, mivel „mindenkinek joga van ahhoz, hogy menedékért folyamodjon az Európai Unióban.” Hozzátette, hogy nem mindenki jogosult arra, hogy menedéket kapjon, viszont alapvető jogaikat minden helyzetben tiszteletben kell tartani. Hangsúlyozta, hogy a jogellenes visszatoloncolásokat azonnal ki kell vizsgálni az adott állam hatóságainak, és eljárást indítani, ha szabálytalanságot tapasztalnak. Elmondta azt is, hogy az Európai Bizottság nem tud ilyen ügyekben nyomozni, mivel ez tagállami hatáskör, azonban „eljött az idő egy új, erősebb uniós ellenőrző mechanizmus létrehozására a visszaélések elkerülése végett.

”Nem védhetjük meg Európa határait úgy, ha közben megsértjük uniónk alapvető értékeit„ – fogalmazott a biztos.

Johansson kijelentette, hogy az Európai Bizottság ”sikereket könyvelhet el„ amiatt is, hogy például a görög hatóságokkal együttműködve, a megfelelő megelőző módszerekkel sikerült megakadályozni a koronavírus-járvány elterjedését a görög szigeteken.

Mikalisz Krizohoídisz görög polgárvédelmi miniszter a vitához hozzászólva elmondta: Görögország nem engedett Törökország fenyegetésének, és görög hatóságok úgy határoztak, hogy márciusban nem fogadnak el menedékjog iránti kérelmet, miután Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette, hogy Törökország megnyitja határait. Hozzátette, hogy a határellenőrzés hatékony, de a járvány elmúltával várhatóan ismét megemelkedik a migránsok száma.

Korábban írtuk

Az ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint 2020 első felében 10 348 ember érkezett Görögországba, többségük Afganisztánból és Szíriából.