Az EP-ben abból az alkalomból tartottak vitát, hogy Lengyelországban egy évvel ezelőtt alkotmányellenesnek találta az alktmánybíróság a beteg, akár több hónapos magzatok művi vetélését.

Hirdetés

Helena Dalli ugyanakkor hozzátette: hatásköreikkel élve a tagállamoknak tiszteletben kell tartaniuk az alapjogokat, a nemzeti alkotmányaikban foglaltakat és a nemzetközi jogi kötelmeiket. Felidézte, az Emberi Jogok Európai Bírósága úgy találta, hogy a lengyel abortusztörvény korlátozza a szabadságot és a magánélethez való jogokat is.

Véleménye szerint az EU-ban mindenhol egyenlő hozzáférést kell biztosítani a jó minőségű egészségügyi ellátáshoz, amely magában foglalja a szexuális és reproduktív egészségügyi szolgáltatásokat is. Úgy vélekedett, hogy az illegális és kockázatos terhességmegszakítások miatt sok nő kerül riasztó helyzetbe Lengyelországban, és szerte a világon.

„A nők jogai alapjogok, ennek elismerése a nemek közti egyenlőség alapja. Az Európai Bizottság továbbra is figyelemmel kíséri az esélyegyenlőség megvalósulását, illetve az annak korlátozásával kapcsolatos fejleményeket a tagállamokban” – tette hozzá.

Korábban írtuk

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője szerint a szerdai vita jó példa arra, hogyan járnak el az uniós parlament balliberális erői, mivel kedden is több órán át tartó vitában kérdőjelezték meg a lengyel alkotmánybíróság uniós joggal kapcsolatos döntését.

„Az EP ismételten túllép hatáskörén, eljárásokat indít, szankciókat követel demokratikusan megválasztott tagállami kormányok ellen, ha valamivel nem ért egyet” – hangsúlyozta a képviselő.

Hozzátette: itt az ideje, hogy az EP elfogadja azt, hogy nem minden gondolata válik automatikusan emberi joggá, továbbá azt is, hogy vannak olyan hatáskörök, amelyekben a tagállamok kezében vannak.

„Az EP balos többsége jelenti igazán a veszélyt az európai együttműködésre, mivel nem bírja elviselni a véleménykülönbséget” – mondta Hidvéghi Balázs.