Fotó: shutterstock.com, archív. Készítette: Thierry Breton ss Alexandros Michailidis
Hirdetés

A beszámoló szerint Thierry Breton értelmes lépésnek nevezte, ha valamely uniós tagország különböző forrásokból szerez be oltóanyagokat.

„Amire ma szükségünk van, az az oltóanyag, nem az új vakcinák” – fogalmazott.

Véleménye szerint az egyes uniós tagországok orosz és kínai vakcinabeszerzése azonban „csak csepp a tengerben, milliókra van szükségünk”. Kijelentette: az Európai Unió megrendeléseinek köszönhető, hogy az uniós tagországok megkapják ezt a több millió adagot.

Azzal kapcsolatban, hogy Oroszország és Kína a világ számos országába, köztük az EU országaiba is szállítana oltóanyagokat, Breton kijelentette: egyértelmű, hogy csak az Európai Unió és az Egyesült Államok képes ellátni vakcinával a világot. A legtöbb ország nem képes a tömeges előállításra, ezért az EU-nak kiemelt felelőssége a segítség – tette hozzá.

Korábban írtuk

Az uniós biztos üdvözölte Ausztria és Dánia azon bejelentését, hogy közös oltóanyag fejlesztéséről tárgyal Izraellel. Véleménye szerint a világ és Izrael csak profitálhat Európa csúcskategóriás kutatólaboratóriumaiból.

„Ösztönözzük az együttműködést az Egyesült Államokkal, ösztönözzük az együttműködést Izraellel, és bárkivel, aki szeretne együttműködni tudományos laboratóriumainkkal. Ez rendkívül fontos” – fogalmazott.

Egy globális világban „teljesen normális”, hogy Sebastian Kurz osztrák kancellár azt mondja: az unió nem támaszkodhat kizárólag az európai oltásokra – tette hozzá az uniós biztos.