Az uniós tagállamok vezetői több mint háromórás egyeztetést követően folytatják tárgyalásaikat, és még az éjszaka megállapodásra akarnak jutni a migrációs válság megoldását célzó török tervezetről – közölte egy magas rangú tanácsi diplomata hétfőn késő este.

Azt mondta, hogy az uniós tagállamok kormány- és államfői még az éjszaka megállapodásra szeretnének jutni, és el akarják fogadni a több részletében újdonságokat tartalmazó tervet, amely a novemberben elfogadott EU-Törökország cselekvési tervbe illeszkedik majd.

Preben Aamann, az Európai Tanács elnökének szóvivője Twitter-üzenetében arról tájékoztatott, hogy elmaradt az EU-vezetők hétfő esti vacsorája Ahmet Davutoglu török miniszterelnökkel, mert az újrafogalmazott megállapodás szövegének részleteit egyeztették.

Az új megállapodás-tervezetre azért volt szükség, mert Ahmet Davutoglu török miniszterelnök újabb javaslatokkal és megoldási lehetőségekkel állt elő a migrációs krízissel kapcsolatban az uniós vezetőkkel folyatatott csúcstalálkozón. Javaslata szerint Ankara többet tenne annál a migránsáradat megfékezésére, mint amiről eddig tárgyaltak, de cserébe többet is kér az uniótól.

Ankara a szíriai menekültek török területen történő ellátásához a megígért 3 milliárd eurónak a dupláját, továbbá a török EU-csatlakozási tárgyalások azonnali felgyorsítását, valamint a törökök uniós vízummentességének előre hozatalát, már idén tavasszal történő bevezetését kéri. Törökország ezért cserébe hajlandó visszafogadni azokat a nem szíriai migránsokat, akiknek menedékkérelmét az uniós országokban elutasítják.

MTI