Hirdetés

Jens Spahn, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország egészségügyi minisztere tájékoztatása szerint az ülés résztvevői egytértetek abban, hogy a tavaszi állapotokhoz képest mára az Európai Unió jobban felkészült a határokon átnyúló súlyos egészségügyi fenyegetések leküzdésére. A miniszterek egyetértettek abban, hogy a nemzeti kompetenciák tiszteletben tartása mellett még szorosabb együttműködésre van szükség a tagállamok között a jelenlegi és a mostanihoz hasonló jövőbeli világjárványok és más egészségügyi fenyegetések elleni fellépés sikeréhez. Össze kell hangolniuk a járványügyi intézkedéseket, és intenzív párbeszédre van szükség a nemzetközi szervezetekkel, köztük az Egészségügyi Világszervezettel (WHO). Kiemelték azt is, hogy az európai egészségügyi unió tervezett létrehozása fontos lépés lesz egy erősebb és ellenállóbb Európai Unió felé.

Spahn elmondta, a szakminiszerek eszmét cseréltek a határokon átnyúló súlyos egészségügyi veszélyekről szóló rendeletről, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC), valamint az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) megerősített szerepéről. Beszámolt arról is, hogy a résztvevők többségének véleménye szerint az ECDC és az EMA megerősítéséhez több emberi és pénzügyi forrást kell biztosítani a tagállamok részéről az egészségügyi válság megelőzéséhez és leküzdéséhez. Mások a tagországok illetékes szerveinek munkájában jelentkező párhuzamosságok megszüntetésének fontosságára hívták fel a figyelmet, köztük az összekapcsolt adatbázisok párhuzamos adminisztrációjának elkerülésére.

„Az Európai Unió bizonyítja erejét a járvány második hullámának idején. Együtt fogjuk beszerezni és forgalmazunk majd a koronavírus elleni vakcinákat. Segítünk egymásnak a betegek gondozásában, figyelmeztető alkalmazások határon átnyúló hálózatát építjük ki megerősítve ezzel Európa ellenálló képességét” – fogalmazott a német egészségügyi miniszter.

Korábban írtuk