Fotó: shutterstock.com/GLF Media (illusztráció)
Hirdetés

A tájékoztatás szerint az Európai Unió négy új, migrációval kapcsolatos intézkedést fogadott el, melyek megvalósítását 147,7 millió euróval finanszírozza majd az afrikai stabilitással és az illegális migráció okainak kezelésével foglalkozó Uniós Szükséghelyzeti Alap Afrikáért szükséghelyzeti alap észak-afrikai keretéből.

Az intézkedések támogatják Marokkó küzdelmét az embercsempészet és az illegális migráció ellen, javítják a líbiai közösségek életkörülményeit, önkéntes hazatérésüket elősegítve védelmezik a Líbiában rekedt menekülteket és kiszolgáltatott migránsokat, valamint munkavállalói mobilitást biztosító lehetőségeket teremtenek az észak-afrikai régióban.

Várhelyi Olivér szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős uniós biztos elmondta, az új támogatás révén az EU elmélyíti a Marokkóval ápolt partnerségét annak érdekében, hogy tovább csökkenjen a Földközi-tenger nyugati medencéjében jelentkező illegális migráció, és megakadályozza, hogy az emberek tengerre szálljanak Európa felé életük kockáztatásával.

Az unió Líbiát támogató programja egyaránt kielégíti a helyi közösségek igényeit, és lehetőséget biztosít az országban rekedt bevándorlók számára az önkéntes visszatérésre hazájukba – mondta.

Az új intézkedésekkel 807 millió euróra emelkedik az alap észak-afrikai keretéből finanszírozott pénzügyi kötelezettségvállalások összege – tette hozzá az uniós bizottság.