Chuck Schumer, a szenátusi demokrata párti többség vezetője szerint az ítélet „hivatalos kinyilvánítása annak, amit sokan már csaknem egy éve tudunk: George Floydot meggyilkolta egy rendőr, miközben arra esküdött fel, hogy szolgálni és védeni fog”.

Hirdetés

Leszögezte ugyanakkor: ez nem jelenti azt, hogy megoldódott volna a rendőri visszaélések régóta fennálló problémája az országban.

Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata elnöke megköszönte Floydnak, hogy „feláldozta az életét az igazságért”.

Mitt Romney republikánus szenátor, volt elnökjelölt is üdvözölte az esküdtszék határozatát, s aláhúzta, hogy bízik az Egyesült Államok intézményeiben.

Korábban írtuk

Elizabeth Warren demokrata szenátor kiemelte, hogy Floydnak még élnie kellene, ezért is folytatni kell a harcot a „rendszerszintű rasszizmus ellen, illetve az igazságszolgáltatási rendszer alapvető átalakításáért”.

Tim Scott, az egyetlen afroamerikai republikánus szenátor úgy vélekedett, hogy az ítélet megerősítette, hogy az Egyesült Államok igazságszolgáltatási rendszere egyre igazságosabbá válik. „Nagy nap ez több szempontból” – fogalmazott, hozzátéve, hogy szemernyi kétsége sincs az ítélet helyessége felől.

„George Floyd családja és közössége megérdemelte, hogy felelősségre vonják a férfi gyilkosát. Most ezt megkapták. A fekete életek is számítanak, mindig és örökké” – hangsúlyozta Hillary Clinton volt amerikai külügyminiszter, egykori elnökjelölt.

Lindsey Graham republikánus szenátor elmondta, hogy elfogadja az esküdtszék döntését, az ítélet meghozatala pedig a bíróság feladata, de fellebbezést be lehet nyújtani.

George Floyd egyetlen gyermekének anyja rámutatott, hogy nem létezik olyan ítélet, amely valaha betölthetné majd az apja elvesztése által okozott űrt a most 6 éves kislányban.

Oprah Winfrey amerikai televíziós műsorvezető azt írta az Instagramon, hogy rendkívül megkönnyebbült, örömkönnyekkel a szemében hallgatta az ítéletet.

„Egy ember szükségtelenül életét vesztette egy rendőr keze által. Ugyanakkor az egy rendőr miatt minden rendőrt démonizálni kívánók állításai üresnek bizonyultak” – jelentette ki Bill Johnson, a Rendőri Szervezetek Országos Szövetségének vezetője.

A minneapolisi rendőrök szakszervezete arról számolt be, hogy tiszteletben tartják a döntést, és aláhúzta, hogy a megosztó kommentárok káros hatásúak.

„A mai napon az állam történelmében először felelősségre vontak egy fehér rendőrt egy afroamerikai meggyilkolása miatt” – tudatta az Amerikai Polgári Szabadságjogok Uniójának (ACLU) minnesotai részlege.

Martin Luther King III, a polgárjogi mozgalmat vezető Nobel-békedíjas lelkész, Martin Luther King fia kiemelte, hogy „igazságot szolgáltattak a Floyd-családnak, azonban semmilyen ítélet nem pótolhatja George Floyd vagy azon számtalan fegyvertelen fekete életét, aki rendőri erőszak következtében halt meg”.