Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond az Európai Parlament négynapos plenáris ülésének harmadik napján, 2023. március 15-én Strasbourgban.
Hirdetés

Norvégia energiainfrastruktúrája létfontosságú, ám több ezer kilométeres terjedelme miatt, amely internet- és villanyvezetékeket is magába foglal, sérülékeny is – mondta Stoltenberg a fúrótoronynál újságíróknak.

„Persze, nem tudjuk ennek az intrastruktúrának minden egyes méterét megvédeni, de a megszerzett információk átadásával és az infrastuktúra szigorú megfigyelésével fokozzunk a védelmét” – hangsúlyozta a NATO-főtitkár, hozzátéve: „a terv jelenleg az, hogy több gyakorlatot tartunk, hogy így gyorsabban reagálhassunk, ha valami történik”.

Ursula von der Leyen hozzátette, hogy az olajfúró védelmét az EU és a NATO együttműködésében is tovább fokozzák: ennek érdekében a két szervezet még januárban munkacsoportot hozott létre, melynek első ülésére csütörtökön került sor.

A Troll gázmező egymagában lefedte az EU tavalyi gázfogyasztásának 11,3 százalékát, s Norvégia napi európai gázexportjának egyharmadát teszi ki. A fúrótoronynál kinyert gázt csővezetékeken keresztül az ország nyugati partján lévő feldolgozóüzembe szállítják, a felhasználható gáz innen ugyancsak vezetékeken keresztül jut el Európába és Nagy-Britanniába egyaránt.

Norvégiai látogatásán a Európai Bizottság elnöke és a NATO-főtitkár Jonas Gahr Store norvég miniszterelnökkel és Anders Opedallal, a fúrótornyokat üzemeltető Equinor cég vezérigazgatójával az európai gázszállításokról, valamint a gáz- és olajmezők és az energiainfratruktúra védelméről tárgyalt.

Az Északi Áramlat vezetékeinek szeptemberi felrobbantása óta a norvégiai kőolajtermelőt is fokozott védelemmel őrzik, melyhez a NATO szövetségesei katonai támogatással, köztük hajókkal és repülőgépekkel is hozzájárulnak. Miután az Európába irányuló orosz gázexport visszaesett, Norvégia lett az EU legnagyobb gázszállítója.

Korábban írtuk