Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet (szerk.)
Hirdetés

Hogan vasárnap közétett közleményében bocsánatot kért azért, mert augusztus 17-én részt vett az ír parlament golfegyesületének vacsorarendezvényén, amely nem felelt meg az egészségügyi előírásoknak, továbbá közfelháborodást is keltett országában.

Az uniós szóvivő elmondása szerint a kereskedelemért felelős ír biztos részletes jelentésben számolt be vasárnap a bizottság elnökének a szóban forgó rendezvényről, valamint arról is, hogy miért lépett be olyan írországi területre, amely helyi, a vírus terjedésnek megelőzését szolgáló vesztegzár alatt volt.

A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy az uniós biztost múlt hétfőn a rendőrség azért állította meg, mivel mobiltelefon beszélgetett vezetés közben az írországi Galway felé, útban a golfeseményre.

„Von der Leyen elnök elbírálása ezeken a részletek múlik, mert azok ismerete nélkül nem hozhat döntést, egy ilyen nagy horderejű üggyel kapcsolatban” – mondta a szóvivő.

Korábban írtuk

Hozzátette, hogy Hogan azért állt meg a vesztegzár alatt lévő Kildare megyében lévő lakásánál útban az eseményre, hogy magához vegye munkájához szükséges dokumentumait. „Ebből a szempontból a biztos nem szegett meg járványügyi előírásokat” – húzta alá a szóvivő.

Micheal Martin kormányfő vasárnap bejelentette, hogy a botrány miatt összehívják az ír törvényhozást és sürgette Hogant, hogy fontolja meg a lemondást. A biztos környezetéből azonban olyan nyilatkozatok hangzottak el, hogy nem kíván tisztségétől megválni.

Múlt pénteken Dara Calleary ír mezőgazdasági miniszter már beadta lemondását, mert részt vett a mintegy nyolcvan fős rendezvényen. Az ír kabinet csütörtökön fogadott el új korlátozó intézkedéseket, miszerint az esküvőket, istentiszteleteket és egyes kulturális eseményeket leszámítva, legfeljebb hat főben maximalizálták a beltéri rendezvények résztvevőinek számát.

Az ír kormányt is sokan bírálják az általuk rosszul kommunikált, és ellentmondásosnak tartott új intézkedések miatt. Az országból eddig 27 969 fertőzöttet és 1777 halálesetet jelentettek, a Johns Hopkins egyetem hétfői statisztikái szerint.