A tárcavezető elmondta: a klinikai vizsgálatok harmadik fázisába háromezer 16 évnél idősebb önkéntest vonnak be 17 spanyol, egy olasz és két portugál kórházban.

Hirdetés

A spanyol vakcinát emlékeztető oltásnak szánják, így olyanok jelentkezhetnek, akik legalább három hónapja már kaptak két adag koronavírus elleni védőoltást az európai gyógyszerügynökség (EMA) által engedélyezett vakcinákból, akár kombinálva is.

A tárcavezető hangsúlyozta: az eddigi vizsgálatok bizonyították a Hipra oltóanyagának hatékonyságát.

A gyógyszervállalat úgynevezett fehérjealegység alapú vakcináját a szükséges engedélyeztetési folyamatot követően az év második felében dobná piacra. Idén 600 millió dózist, jövőre már ennek dupláját tudnák előállítani.

A spanyol egészségügyi minisztérium szerda este közzétett jelentése szerint a dél-európai országban tovább enyhül a hatodik járványhullám. Az elmúlt egy napban 86 ezer új fertőzöttet regisztráltak, egy héttel ezelőtt számuk 133 ezer volt.

Spanyolországban 2020. január 31-én azonosították az első koronavírusos esetet, azóta 10,1 millióan kapták el a fertőzést a 47,4 millió lakosú országban.

Korábban írtuk