Hirdetés

A drámaian emelkedő energiaárak miatt sokan szilárd tüzelőanyaggal akarnak fűteni idén télen Szlovákiában. A parlamenten kívüli Szövetség nevű magyar párt szerint előfordulhat, hogy télen akár teljes erdőket fognak kiirtani a rászoruló emberek.

„Hogyha ez a mostani helyzet nem változik, illetve nem találnak rá valamilyen hatékony megoldást, akkor ezt a mostani helyzetet, a szankciókat egy humanitárius katasztrófa fogja követni, amikor is télen fagyponton lesz a hőmérséklet, a lakásokban és lesz olyan, aki nem tudja ezt kifizetni” – fogalmazott Gergely Papp Adrianna a Szövetség párt Kassa-vidéki járási elnöke.

A gáz és az áram ára is a többszörösére nőtt Szlovákiában.

Egy évvel ezelőtt 70 eurót kellett fizetniük egy megawattóra áramért, ez mostanra 500 euróra nőtt. Januártól pedig további áremelkedések várhatók. Bár az ország jelentős mennyiségben termel atom- és vízenergiát, a legnagyobb energiaszolgáltató nagy tételekben adja ezt tovább külföldi kereskedőknek. Szlovákia pedig tőlük kénytelen visszavásárolni az elektromos áramot, akár ötszörös áron is.

Korábban írtuk

Eduard Heger kormányfő már a hét közepén arról beszélt a Financial Timesnak, hogy a szlovák gazdaságot megöli az energiaválság. Arra figyelmeztetett, hogy ha nem kapnak több milliárd eurós támogatást Brüsszeltől, akkor kénytelenek lesznek államosítani az ország áramellátó infrastruktúráját.

Az uniós energiaügyi miniszterek pénteken Brüsszelben arról állapodtak meg, hogy rendkívüli adót vetnek ki az európai energiavállalatok extraprofitjára. Ebből fedeznék a lakosságnak és a cégeknek nyújtott energiaár-támogatásokat. A szlovák miniszterelnök ennek kapcsán hétvégén arra hívta fel a figyelmet, hogy a megállapodás nem rendelkezik az egyenlő uniós elosztásról.

Eduard Heger szerint a most elfogadott szabályokkal Szlovákia nem fog elegendő bevételt szerezni. Az ország fő energiatermelője ugyanis már előre eladta az energiát a következő évre külföldre, a jelenleginél jóval alacsonyabb áron.

A szlovák kormányfő hétvégén is megismételte korábbi kijelentését és arról beszélt: ha Brüsszel nem segít Szlovákiának anyagilag, akkor van egy B-tervük.

„Partnereinknek, az európai országoknak is elmondtuk, hogy ha az Európai Unió nem segít nekünk anyagilag, akkor nem fogjuk engedni, hogy összeomoljon a gazdaságunk, ezért van egy B-tervünk. A Szlovákiában megtermelt áramot nem azok az országok kapják majd, amelyek megvették, hanem a saját állampolgáraink, cégeink” – mondta a szlovák kormányfő.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják el a hirado.hu oldalán.