Clemens Pig, a szervezet vezetője újságíróknak elmondta, hogy Szarajevóban rendezett konferenciájukon a szövetség tagjai nagy többséggel szavazták meg a határozatot.

Hirdetés

A szervezet öttagú igazgatói tanácsa – amelyben a többi között Fabrice Fries, az AFP francia hírügynökség vezetője is tag – február 27-én fogalmazta meg a felfüggesztésre irányuló indítványt, az Ukrajna elleni, február 24-én indult orosz támadás után három nappal pedig a szövetség azt vetette Moszkva szemére, hogy az orosz kormány által újonnan elfogadott jogszabályok súlyosan korlátozzák a sajtószabadságot.

A most elfogadott határozat értelmében a TASZSZ képviselői nem vehetnek részt a szervezet egyetlen tanácskozásán és megszűnik minden hivatalos kapcsolat az orosz hírügynökség és az EANA között. 

Alexandru Ion Giboi, a szövetség főtitkára közölte: a felfüggesztés határozatlan időre szól, és a szövetségbe történő visszatérés feltételei „rendkívül nehezek” lesznek. 

Korábban írtuk

Az EANA egyúttal kifejezte teljes szolidaritását az Ukrinform ukrán hírügynökségnek, Giboi pedig leszögezte: mindent elkövetnek azért, hogy támogassák az Ukrinformnál dolgozó „barátaikat és kollégáikat”.