A közelmúltban elfogadott, a mozgósítás megerősítéséről szóló törvényt az ukránok 52 százaléka nem támogatta – írta az orosz Izvesztyija.

Hirdetés

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KIIS) felmérésében a megkérdezetteknek arra kellett választ adniuk, hogy egyetértenek vagy nem a következő állítással: „Támogatom az új mozgósítási törvényt”, írja az Origo.

A portál szerint a válaszadók 32 százaléka nem teljesen támogatta a törvényt, 20 százaléka inkább nem értett vele egyet, 34 százalékuk viszont egyetértett vele. A felmérés május 26. és június 1. között zajlott telefonos interjúkkal, 2011 nagykorú, 18 év feletti személyt kérdeztek meg.

Zelenszkij ukrán elnök április 16-án  írta alá a mozgósítás szigorításáról szóló törvényt, ebben szigorúbb büntetést vezetett be az ukrán hadsereg szolgálatának kijátszásáért. Ukrajnában 2022 februárja óta van érvényben a hadiállapot. 

Korábban írtuk

Ezzel egy időben Zelenszkij aláírta az általános mozgósításról szóló rendeletet. Később a verhovna rada (az ukrán parlament) többször is meghosszabbította ennek érvényességét.