Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Hirdetés

„Intenzíven fejlesztjük a V4-en belüli együttműködést, és ez az Európai Unió előrehaladására is kedvező hatással van. Együtt dolgozunk azon, hogy a klímaváltozás kezelése szempontjából rendkívül fontos szén-dioxid-kibocsátás tekintetében ne szülessenek engedmények” – hangsúlyozta Eduard Heger szlovák miniszterelnök a közös sajtótájékoztatón.

Mint kiemelte, a fenntartható energiaforrásokról beszélve fontos az atomenergia szerepének hangsúlyozása.

Andrej Babiš ügyvezető cseh kormányfő is annak szükségességéről beszélt, hogy az unióban az atom- és a gázenergiába történő beruházások kibocsátásmentes besorolást kaphassanak. „Nem szabad engedni, hogy a kibocsátási kvóták és az energiaárak különböző spekulatív tőkealapok hatására a sokszorosára emelkedjenek” – tette hozzá.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök alapvető problémának nevezte a magas gázárakat, amelyeket – mint mondta – politikai manipulációk is befolyásolnak, amire az Európai Bizottságnak egyértelműen kell reagálnia.

Korábban írtuk

„Európában az infláció mértékére is hatással van, hogy mesterségesen befolyásolják a szén-dioxid-kibocsátási kvótákat. Az egész ETS-rendszert módosítani kellene” – fűzte hozzá.

A migráció kérdése kapcsán Eduard Heger arról beszélt, mindenáron el kell kerülni a probléma eszkalálódását, ezért is üdvözölte, hogy a közelgő francia EU-elnökség a prioritások sorába emelte a védelem, a biztonság ügyét.

Andrej Babiš a migráció elleni harc kulcsának nevezte, hogy a schengeni térséget az egyes tagállamoknak kell megvédeni. Hozzátette: nem szabad megengedni a civil szervezeteknek, hogy illegális bevándorlókat hozzanak be Európába. „Ezen a héten hét tagállam is kérte az Európai Bizottságtól, tárgyalják újra a migrációs politikát, hiszen ma számos helyen kerítések épülnek, aminek finanszírozására meg kell teremteni a pénzügyi forrásokat”.

Morawiecki lengyel kormányfő kifejtette: országa védi az EU és a NATO keleti határait, és mindent el kell követni az embercsempészet felszámolására, valamint annak kiiktatására, hogy az embereket élő pajzsként használja Lukasenka fehérorosz elnök, szembemenve az EU valamennyi tagállamával.

„Az Európai Bizottságnak nem gátolni, hanem segítenie kell minket az unió megvédését szolgáló lépéseinkben” – mondta a lengyel vezető. Morawiecki a Moszkva felől Ukrajnát fenyegető biztonsági krízist is megemlítette.

„Szó volt a találkozón a jogállamiság ügyéről is. Amit az egyik tagállamban, például Franciaországban vagy Németországban megengednek, azt a többiben is engedni kell, ellenkező esetben diszkriminációról beszélünk, ami elfogadhatatlan. Az EU-nak 27 szuverén, egyenlő jogokkal rendelkező tagállamának kell lennie” – jelentette ki Mateusz Morawiecki.