A koronavírus-járvány miatt online tartott találkozón Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia parlamentjeinek elnökei megvitatták a koronavírus-járvány kezelésének kérdéskörét, egyeztettek a nemzetközi politikáról, a migrációról és az Európai Unió (EU) klímaügyi politikájáról is.

Hirdetés

A nemzetközi politika kapcsán Elzbieta Witek lengyel alsóházi elnök a találkozót követő varsói sajtóértekezleten elmondta: tárgyaltak a fehérorosz ellenzék támogatásáról, valamint az EU és az Egyesült Államok közötti kapcsolatok alakulásáról az amerikai elnökválasztás után. Mint beszámolt, egyetértettek abban, hogy támogatni kell Nyugat-Balkán országainak uniós integrációját.

A keddi tárgyalások közös nevezőjeként emelte ki Tomasz Grodzki lengyel felsőházi elnök is azt a meggyőződést, hogy támogatni kell a fehérorosz nemzet szabadságtörekvéseit. Ezzel kapcsolatban „a legnagyobb felelősség Lengyelországé, de az egész V4 támogatására számíthatunk” – jelentette ki.

A V4 növekedő szerepéről a nemzetközi színtéren Elzbieta Witek szerint az a közös visegrádi nyilatkozat is szól majd, melynek tervezetét a lengyel elnökség előterjesztette, és amelyet a tagországok nemzeti parlamentjei a V4 megalapításának idei 30. évfordulója alkalmából fogadnának el.

Korábban írtuk

Tomasz Grodzki elmondta: a nyilatkozat tervezetében az is szerepel, hogy a V4 nemcsak egy jó, a közös, néha nehéz történelmen alapuló közösség, hanem egy olyan országcsoport, amelyet elsősorban a közös jövő köt össze.

A felsőházi elnök szerint Lengyelország azt is kezdeményezte, hogy a térség országai visegrádi parlamenti fórumot hozzanak létre. Ilyen, a nemzeti parlamentek vezetéséből és képviselői küldöttségeiből álló közös fórumot Lengyelország korábban többek között Litvániával és Ukrajnával létesített, és működik a lengyel-litván-ukrán háromoldalú parlamenti fórum is – emlékeztetett.