A Nara kerületi ügyészség vádat emelt a 42 éves Jamagami Tecuja ellen emberölés, valamit a fegyvertartás szabályainak megsértése miatt, miután a nagyjából hat hónapos pszichiátriai vizsgálata befejeződött.

Hirdetés

Jamagamit július 8-án a helyszínen tartóztatták le, miután házi készítésű pisztollyal tüzet nyitott Abe Sindzóra, aki egy kampányeseményen tartott beszédet Nara városában. Abe 2006-tól 2007-ig, valamint 2012-tól 2020-ig volt Japán miniszterelnöke.

Kihallgatásán a gyanúsított beismerte tettét, és azt mondta, nem Abe politikai nézeteivel volt problémája, hanem „egy bizonyos szervezetre” haragudott, és azt gondolta, a volt kormányfő tagja ennek a szervezetnek. Később kiderült, hogy egy szektáról, a Egyesülés Egyházáról (UC) beszélt, amelynek Jamagami édesanyja akkora összegeket adományozott, hogy a család tönkrement.

Az Egyesülés Egyházát Dél-Koreában alapították, tömeges esküvőiről lett híres, és fő bevételi forrását japán hívei adják.

Abe meggyilkolása nyomán olyan bizonyítékok kerültek napvilágra, melyek az egyház és a kormányzó japán Liberális Demokrata Párt (LDP) képviselői közötti mély és hosszú ideje tartó kapcsolatot támasztották alá. Szakértők szerint japán követői azért tesznek jelentős adományokat az UC javára, hogy vezekeljenek Japánnak a Korea ellen elkövetett múltbeli bűneiért, köztük a félsziget gyarmatosításáért.

Egy felmérés megállapította, hogy az LDP 379 parlamenti képviselője közül 179 tart fenn kapcsolatokat az egyházzal és szervezeteivel – tájékoztatott Motegi Tosimicu, az LDP főtitkára. A viszony az egyházi események látogatásától adományok és választási támogatás elfogadásáig terjed. Motegi mindazonáltal tagadta, hogy a kormánypárt és az UC között szervezeti kapcsolatok lennének.

Korábban írtuk