Fotó: ShutterStock/lev radin
Hirdetés

Bannon ügyvédje azt mondta, hogy ügyfele ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádakban a New York-i főügyészségen, ahol csütörtökön önként jelentkezett. A vádpontok megegyeznek a 2020-ban ellene felhozottakkal, amikor szövetségi ügyészek kezdeményeztek büntetőeljárást.

Bannont azzal gyanúsítják, hogy az Egyesült Államok déli határán tervezett kerítés építésére indított közösségi gyűjtésben összegyűlt összeggel nem tud elszámolni, annak egy részét saját és társai magáncéljaira fordította. A „Megépítjük a Falat” (We Build the Wall) kezdeményezés azt ígérte az adományozóknak, hogy az összegyűlt pénzt teljes egészében a határvédő létesítmény építésére fordítják.

A vádirat szerint miközben Bannon nyilvánosan azt állította, hogy „egyfajta önkéntesként” dolgozik a kezdeményezés vezetőjeként, a színfalak mögött saját magának és társainak dollár százezreket juttatott.

A 2020-as vádeljárás Donald Trump elnöki kegyelmével zárult, majd a New York-i főügyészség 2021 elején az állam törvényei alapján indított nyomozást a korábbival megegyező gyanúval.

Korábban írtuk

Steve Bannon az ügyészségi meghallgatás után politikai motivációt említett, és szerinte mindez összefüggésben van a két hónap múlva esedékes törvényhozási választásokkal.