Mnuchin leszögezte: ha a TikTok eladásáról folyó tárgyalások nyomán olyan egyezség születik, amely megfelel az amerikai érdekeknek, akkor a TikTokot nem tiltják be.

Hirdetés

„Ha a megállapodás a mi szempontjainkat tükrözi, akkor ezt elfogadjuk, ellenkező esetben (a TikTokot) betiltjuk az Egyesült Államokban – hangoztatta.

A TikTok a kínai Bytedance vállalat tulajdonában van és hetek óta tárgyalások folynak az Oracle amerikai informatikai cég és a WalMart kiskereskedelmi áruházláncolat között a megvásárlásáról. Az amerikai kormányzat ugyanis csakis akkor engedélyezi az alkalmazását, ha amerikai tulajdonba kerül. Washington álláspontja szerint a TikTok veszélyes lehet az amerikai nemzetbiztonságra, mert a cég amerikai állampolgárok bizalmas adataihoz fér hozzá, és a kínai törvények értelmében ezeket meg is oszthatja a pekingi hatóságokkal.

Az amerikai kereskedelmi minisztérium november 12-ig adott határidőt az adásvételi tárgyalások lebonyolítására, utána – ha a TikTok nem kerül amerikai tulajdonba – betiltják az alkalmazását.

Korábban írtuk

A TikToknak mintegy 100 millió felhasználója van az Egyesült Államokban.