Elkezdődött a helyi törvényhozási (Landtag-) választás Németország legnépesebb tartományában, Észak-Rajna-Vesztfáliában.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Az észak-rajna-vesztfáliai Landtag-választás a pártok utolsó erőpróbája a szeptemberi szövetségi parlamenti (Bundestag-) választás előtt, így meghatározza kiinduló pozíciójukat a rövidesen kezdődő országos választási kampányban.
    
A voksoláson 13,1 millióan vehetnek részt, több mint 800 ezren most először szavazhatnak. A Landtagot öt évre választják meg. A szavazókörök 18 óráig tartanak nyitva. Az első eredménybecslések urnazárás után jelennek meg, az előzetes hivatalos végeredmény hétfő hajnalban várható.
    
A csaknem 18 millió lakosú tartományt az utóbbi öt évben a Martin Schulz vezette Német Szociáldemokrata Párt (SPD) és a Zöldek koalíciója kormányozta, Hannelore Kraft SPD-s miniszterelnök irányításával. Majdnem a ciklus végéig úgy tűnt, hogy a következő öt évben folytathatják munkájukat, de az SPD tavasszal az országos trendeknek megfelelően gyengülni, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unió (CDU) pedig erősödni kezdett. A közvélemény-kutatási adatok szerint szinte biztos, hogy a kormánypártok nem őrzik meg többségüket a düsseldorfi Landtagban, és előfordulhat, hogy a CDU néhány százalékponttal több szavazatot szerez, mint az SPD.
    
Az utolsó mérések alapján a CDU a szavazatok 31-32 százalékára számíthat, ami erősödés a 2012-ben elért  26,3 százalékhoz képest. Az SPD a szavazatok 30-31 százalékát gyűjtheti össze, gyengül a 2012-es 39,1 százalékhoz képest.
    
A harmadik helyen a CDU természetes szövetségeseként számon tartott liberális FDP végezhet, megerősödve, az öt évvel ezelőtti 8,6 százalék után 10-13,5 százalék körüli eredménnyel. A Zöldek 11,3 százalékról 6-7 százalékig gyengülhetnek. Szintén 6-7 százalék körüli eredményre számíthat, és ezzel bekerülhet a tartományi gyűlésbe a CDU-tól jobbra álló, 2013-ban alapított Alternatíva Németországnak (AfD). Az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) visszaszerezheti képviseletét a düsseldorfi Landtagban, 6 százalékot érhet el, miután 2012-ben az 5 százalékos bejutási küszöb feléig, 2,5 százalékig jutott el és kiesett.

MTI