Fotó: MTI/EPA/Yonhap
Az április 15-i parlamenti választásokra készítenek elő szavazólapokat egy szöuli irodában a koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő dolgozók 2020. április 7-én.
Hirdetés

A dél-koreai választási bizottság közölte: előzetes parlamenti választást tartanak, ezért pénteken és szombaton reggel hattól estre hatig 3508 szavazóhelyiséget tartanak nyitva. A parlamenti választások eredeti időpontja április 15., a hatóságok azt remélik, hogy a mostani előzetes voksolással megelőzhetik a tumultust öt nap múlva. A testület közölte, hogy a résztvevők egészségét tartja a legfontosabbnak, ezért nyomatékosan arra kérte őket, hogy egészségügyi maszkokban menjenek voksolni, a szavazóhelyiségekben pedig tartsák be a legalább egyméteres távolságot egymástól. A szavazófülkékbe csak gumikesztyűben, kézfej-fertőtlenítés után mehetnek be, és megmérik előtte a testhőmérsékletüket is. A hatóságok úgy döntöttek azonban, hogy azok is szavazhatnak, akiknél észlelik a fertőzés tüneteit, a testhőmérsékletük pedig meghaladja a 37,5 fokot: ők az erre a célra kijelölt egészségügyi intézményekben létesített szavazóhelyiségekben adhatják le voksukat.

Dél-Koreában lecseng a járvány, pénteken mindössze 27 új fertőzöttet jelentettek. Ez az első alkalom 50 nap alatt, hogy az új fertőzöttek száma 30 alatt maradt. Az új esetek közül 5 bizonyítottan külföldről hozta be a kórt. Négy új haláleset is történt. Az országban 10 450 fertőzöttet regisztráltak a járvány kitörése óta, a halottak száma pedig 208.

A YTN hírtelevízió arról adott hírt, hogy Bill Gates, a Microsoft alapítója felhívta telefonon Mun Dzse In dél-koreai elnököt, és azt mondta, hogy Dél-Korea példaként szolgálhat az egész világnak a járvány sikeres megfékezésében.

A helyi média közben arról írt pénteken, hogy M-Monitor nevű cég szupergyors diagnosztikai műszert fejlesztett ki, amely 20 perc alatt mutatja ki a koronavírus-fertőzést. Az új teszt használatát már engedélyezték is az illetékes hatóságok.

Fotó: MTI/EPA/Mak Remissa
A koronavírus-járvány miatt védőmaszkot viselő buddhista szerzetesek imádkoznak egy phnompeni imaházban 2020. március 23-án.

A kambodzsai parlament pénteken megszavazta a koronavírus-járvány miatti szükségállapot bevezetésére vonatkozó törvényjavaslatot. Az új rendelkezések lehetővé teszik, hogy a Hun Sen miniszterelnök vezette kormány szigorúbb ellenőrzést gyakoroljon a média fölött, beleértve az online médiát is, és a pánikkeltőnek vagy a nemzetbiztonságra veszélyesnek ítélt hírek terjesztését szankcionálja. Csin Malin igazságügyi minisztériumi szóvivő azt mondta, mindez a közrend védelmét szolgálja, és más demokratikus országokban is elfogadtak hasonló rendelkezéseket. Kambodzsában pénteken újabb fertőzöttet regisztráltak, a számuk ezzel elérte a 119-et. A minap a helyi média arról adott hírt, hogy elhalasztják a 13-án kezdődő khmer újévi ünnepségeket is.

Fotó: MTI/EPA/Adi Weda
Műanyag szemeteszsákból készült védőöltözetben és légzőmaszkban dolgozik egy borbély (j) a koronavírus-járvány idején az indonéziai Bogor városban 2020. április 6-án.

Megszigorították a járványellenes intézkedéseket Indonézia fővárosában, Jakartában. Az új, elsősorban a munkavégzést és utazást érintő rendelkezések két hétig lesznek érvényben, Anis Basewedan jakartai polgármester pedig azt kérte a lakosoktól, ha tehetik, maradjanak otthon. A rendelet megszegőire akár 100 millió rúpiás bírságot is kiszabhatnak (körülbelül 2 millió forint). Jakartában a múlt hónapban lépett életbe a szükségállapot. Indonéziában eddig 280-an haltak bele a Covid-19 betegségbe, a legtöbben, 40-en csütörtökön. A halálos áldozatok, valamint a regisztrált fertőzöttek több mint felét Jakartából jelentették. Az országban 3293 igazolt fertőzött van.

Fotó: MTI/EPA/Majama Kimimasza
Védőmaszkos járókelők egy tokiói pályaudvaron 2020. április 6-án.

Több prefektus bírálta Japánban a Sindzó Abe miniszterelnök vezette kormányt, mert szerintük túl lassan hozza meg a járványügyi korlátozásokat. Tokió polgármestere, Koike Jurikó felszólította a kormányt, rendelje el a nem létfontosságú boltok bezárását, noha korábban még beleegyezett abba, hogy ezzel – gazdasági megfontolásokból – két hetet várjanak. A Johns Hopkins Egyetem legfrissebb összesítése szerint Japánban 5530 fertőzött van, 990 ember halt bele a betegségbe, és 685-en gyógyultak meg. A fővárosban Tokióban a legsúlyosabb a helyzet, 189 új fertőzést jelentettek pénteken, harmadik napja dől a napi esetek emelkedésének rekordja. Összesen a fertőzöttek száma meghaladja 1700-at.

A japán egészségügyi minisztérium engedélyezte pénteken, hogy az orvosok a jövő héttől online vagy okostelefonon keresztül vizsgálják meg a betegeket, és írjanak ki nekik gyógyszert, amelyet futárszolgálatok fognak kiszállítani.

Fotó: MTI/EPA/Ahmed Juszni
Vesztegzár alatt lévő lakosnak nyújt át egy élelmiszercsomagot egy férfi Kuala Lumpurban 2020. április 7-én.

Malajzia péntektől újabb két hétre meghosszabbította a kijárásra és az utazásra vonatkozó, március 18-án hozott korlátozásokat. Délkelet-Ázsiában onnan jelentették a legtöbb fertőzöttet, ez a szám jelenleg meghaladja 4220-at, a pénteken regisztrált 118 új esettel együtt. Eddig 67 ember halt bele a betegségbe, 1608-an gyógyultak ki belőle. A halálozási ráta Malajziában az Egyészségügyi Világszervezet szerint 1,6 százalékos, jóval az 5,8 százalékos világátlag alatt van. Muhyiddin Yassin miniszterelnök televíziós beszédében azt mondta, akár hónapokba is telhet, mire az országból eltűnik a vírus.