A 2015. október 25-re kitűzött ukrajnai helyhatósági választásokon folytatandó együttműködésről kötött megállapodást szombaton Beregszászon a két meghatározó ukrajnai magyar szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ).A KMKSZ választmányi ülése és az UMDSZ kongresszusa, amit a két szervezet egymással párhuzamosan tartott szombaton Beregszászon, jóváhagyta és megszavazta az október végi önkormányzati választásokon történő együttműködésről szóló megállapodást. A dokumentumnak az MTI-hez is eljuttatott szövege értelmében a két szervezet – illetve a választásokon induló pártjaik, a KMKSZ-Ukrajnai Magyar Párt (KMKSZ-UMP) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (UMDP) – megállapodott a városi, járási és megyei szintű önkormányzati választásokon való közös részvételről.  
    
A felek megegyeztek, hogy a megyei tanácsi (közgyűlési) választásokon közös listát állítanak, amit névlegesen a KMKSZ-UMP jegyez. A jelöltek személyéről a két szervezet paritásos alapon (50-50 százalék) dönt. (A 2015. évi ukrajnai helyhatósági választásokon a bejutási küszöb öt százalék, és nem indulhatnak rajtuk pártszövetségek, csak pártok – a tud.)
    
A megállapodás szövege értelmében a két szervezet mindent megtesz azért, hogy közöttük valamennyi magyarlakta közigazgatási egységben választási együttműködés jöjjön létre. Ennek megvalósítása érdekében a felek helyi szervezetei záros határidőn belül egyeztető tárgyalásokat kezdeményeznek egymással a jelöltindításról – olvasható a dokumentumban. A megállapodásban szó van arról is, hogy a KMKSZ és az UMDSZ a választásokon való közös részvétel és a voksolás utáni együttműködés céljából egyezteti választási programjait, vagy közös programmal indul a megmérettetésen.  
    
A két magyar szervezet a választási együttműködés összehangolására koordinációs bizottságot hoz létre. Az együttműködés további részleteiről, valamint módjairól a felek tárgyalásos úton állapodnak meg egymással – áll a KMKSZ és az UMDSZ választási megállapodásában. 

MTI