Sergio Mattarella olasz elnök az óév utolsó napján arra kérte a pártokat, hogy a márciusi választásokig tegyenek reális javaslatokat azzal kapcsolatban, hogyan orvosolnák a dél-európai állam problémáit, elsősorban a munkanélküliséget – írja a Reuters hírügynökség.

Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand


Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Bár Olaszországban az elnök mozgástere korlátozott, Mattarellának jogában áll a miniszterelnök kinevezése és a parlament feloszlatása, amit múlt héten meg is tett, és amelynek következtében március 4-én választásokat tartanak majd a dél-európai államban.

“A megfelelő – reális és konkrét – javaslatok megtétele elengedhetetlen annak fényében, milyen komoly problémákkal néz szembe hazánk” – mondta Mattarella szokásos év végi, a köztelevízióban közvetített beszédében. – “Ismételten fel kell hívnom a figyelmet, hogy a munkanélküliség az elsődleges és legkomolyabb gond, mindenekelőtt a fiatalok körében”.

Az eurozóna harmadik legnagyobb gazdasága 2017-ben az utóbbi hét esztendő legnagyobb ütemű növekedését produkálta, ám még így is az egyik leglomhább maradt Európában. A munkanélküliság továbbra is 11 százalék feletti, és ez az arány a fiatalok körében nagyjából 35 százalék.

Bár Görögország után Olaszországban a második legmagasabb az államadósság, minden meghatározó politikai erő azt ígéri, hogy győzelme esetén megnöveli az költségvetési deficitet.

Olaszország az eurozóna 2011-ben bekövetkezett adósságkrízisének kellős közepén találta magát, és a közeledő választásokra sokan a zóna meggyengülésének újabb kiindulópontjaként tekintenek.

A jelenleg hatalmon lévő Demokrata Párt (PD) 50 milliárd eurós adócsökkentést ígér, míg a jobboldali Forza Italia az euró mellett visszahozná fizetőeszközként az olasz lírát és egykulcsos jövedelemadót vezetne be.

Az establishment-ellenes 5 Csillag Mozgalom (Movimento 5 Stelle, M5S) meglebegtette azt az ötletet, hogy népszavazást kezdeményeznének Olaszorság EU-tagságáról abban az esetben, ha Brüsszel nem hajlandó újratárgyalni megszorító pénzügyi politikáját.

A legfrissebb közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy egyetlen erő sem tudná megszerezni a parlamenti többséget, amely arra kényszerítheti Mattarellát, hogy közbeavatkozzon és megpróbálja feloldani a politikai patthelyzetet.

Úgy túnik, egy, a Silvio Berlusconi által vezetett Forza Italia köré szerveződő jobboldali szövetség nyerné el a képviselői mandátumok legnagyobb számát, de valószínűsíthető, hogy még ez sem lenne elég a parlament mindkét házában a többség megszerzéséhez.

A közvélemény-kutatók szerint a Forza Italia a voksok 16 százalékát, szövetségesei, az Északi Liga (Lega Nord, LN) és a Szabadságpártból néhány éve kivált Olasz Testvériség Párt (Fratelli d’Italia, FdI) 14, illetve 5 százalékát szereznék meg.

A kutatási eredmények jelenleg az 5 Csillag Mozgalomnak a szavazatok több mint 27 százalékát, a Demokrata Pártnak nagyjából 24 százalékát jósolják.

(SVÁ)