„A nyomozás jelenlegi állása szerint valószínűleg terrortámadás történt szerdán este Kongsbergben, de a nyomozás eredménye majd jobban rávilágít a tettes indítékára. A feltételezett tettes ismert volt a PST előtt korábban is” – írták, de részleteket nem közöltek erről. Hozzátették, hogy nem emelték meg a terrorfenyegetettség szintjét az országban, amely most „mérsékelt”.

Hirdetés

Egy Kongsbergben élő, 37 éves, dán állampolgárságú férfi a feltételezett elkövető, őrizetben van, vallomást nem tett, de együttműködő, és annyit elismert, hogy köze van a támadáshoz A férfi egy-két éve áttért az iszlám hitre, ezért a hatóságok figyelték, kapcsolatot tartottak vele, mert tartani lehetett attól, hogy szélsőségessé válik, voltak erre utaló jelek.

Négy nő és egy férfi az öt halálos áldozat, mind 50 és 70 év közöttiek. A sebesülteket intenzív osztályon ápolják, de nincsenek válságos állapotban. A tettes íjjal és más, pontosabban meg nem határozott fegyverrel támadt áldozataira, főleg egy élelmiszer-áruházban.

Korábban írtuk